S útokem na Yahoo! nemáme nic společného, tvrdí Moskva

Kreml vyloučil jakoukoli účast ruských tajných služeb na nezákonné kybernetické akci. Mluvčí prezidenta Vladimira Putina Dmitrij Peskov to řekl v reakci na obvinění dvou ruských špionů a dvou dalších osob ministerstvem spravedlnosti USA z útoku na internetovou společnost Yahoo! před třemi lety.

Peskov novinářům sdělil, že zatím nemá žádné oficiální informace o tomto obvinění a že vše, co o tom dosud ví, se dozvěděl ze sdělovacích prostředků.

„Opakovaně jsme řekli, že nemůže být řeči o nějakém zapojení některého ruského úřadu, včetně FSB (Federální bezpečnostní služby), do jakýchkoli nezákonných počítačových aktivit,“ zdůraznil Peskov.

Americké ministerstvo spravedlnosti ve středu oznámilo, že obvinilo dva ruské špiony a dva hackery původem z bývalých sovětských republik v souvislosti s ukradením dat z 500 milionů účtů internetové společnosti Yahoo! z roku 2014.

Podle deníku The Washington Post jde o vůbec první obvinění svého druhu „ruských vládních činitelů“. Týká se dvou pracovníků ruské tajné služby FSB a dvou hackerů, které si Rusové údajně najali.