Somálští piráti mají po letech úlovek. Patrně unesli srílanskou obchodní loď

Somálští piráti unesli obchodní loď plující pod srílanskou vlajkou. Je to poprvé od roku 2012, co se Somálci zmocnili komerčního plavidla. Somálský částečně autonomní stát Puntland posléze vyslal vojáky, aby loď osvobodili.

Steed prohlásil, že plavidlo Aris 13 patřící Dubaji vyslalo nouzový signál, následně odpojilo sledovací systémy a změnilo kurz k somálským břehům. „Loď včera odpoledne (v pondělí) ohlásila, že je sledována dvěma lehkými čluny,“ upřesnil John Steed, který pracuje v organizaci Oceans Beyond Piracy monitorující činnost pirátů.

Předpokládá se, že na palubě je osmičlenná posádka. Zatímco Steed uvedl, že tanker Aris 13 pluje pod srílanskou vlajkou, portál marinetraffic.com eviduje plavidlo pod komorskou registrací.

Zlaté časy pirátů již pominuly

Přepadávání lodí plujících Adenským zálivem ze strany somálských pirátů dosáhlo vrcholu v roce 2011. Tehdy se ozbrojenci dopustili na moři 237 útoků a zajali stovky rukojmích, uvedla Mezinárodní námořní organizace (IMO).

K omezení pirátských aktivit přispěla protipirátská operace Evropské unie nazvaná Atalanta působící u břehů Somálska od prosince 2008, a to v souladu s rezolucemi Rady Bezpečnosti OSN. Země EU loni v listopadu mandát mise prodloužily do konce roku 2018. V regionu se vedle lodí Atalanty pohybují za stejným účelem také plavidla dalších zemí NATO, ale též Číny, Ruska, Japonska či Indie.