Zásadní obrat? Fico a spol. chystají vlastní návrh na zrušení Mečiarových amnestií

Slovenská vládní koalice připravuje vlastní návrh na zrušení kontroverzních amnestií. Právě ty blokují možnost vyšetřit únos syna někdejšího prezidenta Michala Kováče do Rakouska. Premiér Robert Fico považuje amnestie za amorální. Nedávno se k nim vyjádřil také tehdejší premiér Vladimír Mečiar – společnost podle něj není na rozkrytí případu připravená.

„Nejdříve musí dostat kompetence Národní rada a ústavní soud. Jakmile tyto kompetence dostanou, můžeme přistoupit ke zrušení amnestií,“ řekl Fico po jednání s předsedy zbylých dvou koaličních stran, aniž uvedl detaily chystaného postupu.

Dodal, že ke zrušení amnestií by mohlo dojít už na nejbližší schůzi sněmovny, která začne v příštím týdnu. Na změnu ústavy, která vyžaduje souhlas až třípětinové většiny všech poslanců Národní rady, koalice dostatek hlasů ve sněmovně nemá.

Opozice naposledy předložila další návrh na zrušení Mečiarových amnestií prostřednictvím ústavního zákona, což ale Fico označil za neústavní cestu, protože v budoucnu by podle něj parlament mohl podobným způsobem rušit jakákoliv rozhodnutí.

Zpravodaj ČT: Vládu v záměru utvrdil Mečiar svým vystoupením (zdroj: ČT24)

Ficovi sociální demokraté (Směr-SD) proti zrušení amnestií dlouhodobě vystupovali, v poslední době se ale začínají ozývat hlasy i ministrů Směru, že by pro jejich zrušení hlasovali.

„Momentálně se hledá právní řešení, které by bylo v souladu s ústavou. V této chvíli ústava tuto možnost nedává,“ tvrdil před několika dny spolustraník Fica a ministr vnitra Robert Kaliňák.

Zavlečením Kováčova syna do Rakouska chtěla slovenská tajná služba SIS podle řady názorů tehdejšího prezidenta zdiskreditovat, protože kritizoval Mečiarovu vládu. Na Kováče mladšího byl totiž v té době v zahraničí vydán zatykač, rakouský soud ho ale německé prokuratuře nevydal a vrátil ho na Slovensko.

Horizont ČT24: Únos Kováče mladšího na filmovém plátně (zdroj: ČT24)

Slovenský parlament už v minulosti několik návrhů na zrušení Mečiarových amnestií odmítl. Poslední návrh ohledně anulace amnestií předložila část poslanců poté, co loni v říjnu zemřel exprezident Michal Kováč. K nápravě amnestií vybídl při jeho pohřbu prezident Andrej Kiska.

V prosinci slovenská sněmovna na návrh Ficovy vlády schválila právně nezávaznou deklaraci, kterou odsoudila zavlečení exprezidentova syna do ciziny i následné amnestie.

Posledního srpna 1995 zablokovala skupina mužů automobil Michala Kováče mladšího. Vytáhli jej z auta, spoutali, opili a odvezli do rakouského Hainburgu, kde ho nechali v zaparkovaném autě.

Stopy vedly ke Slovenské informační službě (SIS), jejímž ředitelem byl v tu dobu Ivan Lexa, Mečiarův blízký spolustraník. Někteří agenti dokonce začali o akci vypovídat, zároveň ale utekli do zahraničí (Oskar Fegyveres a Luboš Kosík). Fegyveresovu spojku – bývalého policistu Roberta Remiáše – zabila bomba nastražená v autě. Důkazy napovídaly, že Kováčův únos si objednal premiér Vladimír Mečiar, který měl s hlavou státu spory.

Poté, co Mečiar převzal v roce 1998 krátce prezidentské pravomoci, vyhlásil amnestii na vše spojené s únosem – tedy zavlečením Kováče mladšího do ciziny a vraždou Roberta Remiáše –  a kromě toho i zmaření referenda z roku 1997. Amnestie Slovensko v roce 2017 zrušilo.

Michal Kováč ml. na archivním snímku
Zdroj: ČT24