Britská média má srovnat do latě speciální orgán

Londýn - Britská komise vedená soudcem Brianem Levesonem doporučila přísnější regulaci médií. Podle dnes zveřejněné zprávy komise by měl parlament vytvořit podmínky pro vznik nového orgánu mediální regulace nezávislého na státu. Zpráva je velmi kritická ke vztahům politických špiček, policie a médií, které umožnily médiím porušovat soukromí řady lidí. Premiér Cameron prohlásil, že tyto vztahy musí skončit.

Tento orgán by měli jako dosud tvořit zástupci médií, spolu s nimi by ale do něj měli mít přístup také lidé na médiích nezávislí. Oběti mediálního pronásledování či novinářských průniků do soukromí by se podle Levesona měly mít možnost bránit bez nutnosti obracet se na soudy.

„Navzdory tomu, co o těchto doporučeních říkají jejich kritici, nemohou být charakterizována jako státní regulace médií,“ uvedl Leveson. Podle něj doporučení naopak znamená pro parlament možnost zákonem chránit nezávislost médií.

Lord Leveson představil svou zprávu o stavu médií v Británii
Zdroj: ČTK/AP/Matt Dunham

Podle Camerona není přijetí speciálního zákona nutné

Premiér David Cameron s přísnější regulací souhlasil, polemizoval však s nutností přijmout kvůli ní nový zákon. „Doufám, že celá sněmovna se za ně (Levesonovy principy) postaví a břímě jejich přijetí bude na médiích,“ prohlásil Cameron. Šéf opozičních labouristů Ed Miliband vzápětí premiérovi oponoval a prohlási, že Levesonovy návrhy by měl parlament přijmout jako celek, tedy včetně vytvoření zákona.  

David Cameron:

„Vůbec poprvé bychom překročili Rubikon zaváděním regulace tisku do zákonů této země. Před takovými zákony se musíme mít na pozoru.“

O zřízení komise rozhodl loni právě premiér Cameron v souvislosti se skandály kolem telefonních odposlechů organizovaných novináři nedělníku News of the World. Dnešního zveřejnění zprávy se zúčastnily také některé oběti odposlechů. Byli mezi nimi herec Hugh Grant, zpěvačka Charlotte Churchová nebo rodiče zavražděné školačky Milly Dowlerové. Právě manipulace s jejím telefonem loni rozpoutala celou aféru vedoucí k zániku nejčtenějšího nedělníku světa a zatčení řady lidí.

Zástupci obětí na zveřejněnou zprávu reagovali s uspokojením. „Proč by novináři z tisku měli být jedinými lidmi, kteří si známkují svoji vlastní práci? Docela se mi líbí, co Leveson navrhuje,“ řekla BBC Mary Ellen Fieldová, které bulvární novináři odposlouchávali telefon.

Poslanci jsou ke zprávě zdrženliví

Někteří poslanci Konzervativní strany vyzývají ministerského předsedu, aby byl ke zprávě zdrženlivý. „Neměli bychom prostě vystavit lordu Levesonovi bianco šek, aby diktoval, co bude parlament dělat, jakkoli věhlasný soudce to je,“ řekl dnes BBC dlouholetý konzervativní poslanec John Whittingdale.

Vicepremiér a šéf liberálních demokratů Nick Clegg s premiérem prý nemá na doporučení komise shodný názor a chystá svou vlastní reakci.