Soud: Facebook nemusí mazat falešné zprávy o syrském uprchlíkovi

Události: Facebook není zodpovědný za šíření falešných zpráv (zdroj: ČT24)

Facebook nemusí vyhledávat a mazat všechny falešné zprávy o syrském uprchlíkovi Anasi Mudamáním. Rozhodl o tom soud první instance v bavorském Würzburgu. Vymyšlené příspěvky jsou podle něj dílem uživatelů, a sociální síť tak nezanedbala svou povinnost, když je sama od sebe nemazala. I když v procesu, který byl prvním svého druhu, šlo jen o konkrétní případ mladého Syřana, může mít celá kauza výrazně širší dopady.

Mudamání byl jedním z uprchlíků, kterým se po příchodu do Německa podařilo udělat si takzvané selfie s kancléřkou Angelou Merkelovou. Právě to ale později kdosi zneužil, když Mudamáního na Facebooku označil za pachatele útoku na bezdomovce v berlínském metru, s nímž mladý Syřan neměl nic společného.

Další uživatel Facebooku zase na konci loňského roku Mudamáního označil za útočníka na berlínský vánoční trh, při němž zahynulo dvanáct lidí a další desítky byly zraněny. Skutečným útočníkem byl přitom Tunisan Anis Amri. Oba příspěvky následně sdílely stovky uživatelů sociální sítě a Mudamání se tomu jen těžko mohl bránit.

Facebook sice po čase odstranil oba původní vymyšlené příspěvky, nikoliv však ty se stejným obsahem, které mezitím sdíleli další uživatelé. A právě toho chtěl Mudamání, který se příspěvky cítí poškozen, u soudu dosáhnout. Dosud Facebook kontroluje a případně maže jen konkrétně nahlášené příspěvky.

Bavorský soud ale konstatoval, že i když příspěvky byly vymyšlené a urážlivé, Facebook se s nimi neztotožnil a není zodpovědný za jejich preventivní odstraňování. 

Syřanův právník Chan-jo Jun je přesvědčený, že by politici měli změnit současnou legislativu, aby lépe chránila dotčené. Facebook podle něj zatím nepostupuje s dostatečnou důsledností nejen proti falešným zprávám, ale ani proti výhrůžkám násilím, projevům nesnášenlivosti a dalším deliktům, kterých se dopouštějí jeho uživatelé.

Facebook má stejně jako další sociální sítě povinnost mazat komentáře a příspěvky, které jsou v rozporu s německými zákony, a to hned, jakmile se o nich dozví. Řada německých politiků včetně ministra spravedlnosti Heika Maase (SPD) je však názoru, že dosavadní snahy Facebooku byly nedostatečné.

Maas na konci loňského roku řekl, že pokud se do jara situace nezlepší, sáhne k opatřením ve formě zákona, která provozovatele k důslednějšímu postupu donutí. Někteří politici od ministra očekávají také kroky, jež Facebook povedou k lepší spolupráci s policií než dosud.

Facebook koncem loňského roku odhalil nové nástroje, kterými chce bojovat proti šíření takzvaných „fake news“, tedy nejrůznějších lživých příběhů a konspirací. Nově bude možné zprávu označit jako dezinformaci. Zpochybněná fakta pak budou prověřovat týmy expertů včetně televize ABC News nebo agentury Associated Press.

Nepravdivá zpráva ale nebude vyřazena, aby se síť vyhnula nařčení z cenzury. V seznamu příspěvků se pouze posune dolů a před jejím přeposláním vyskočí na uživatele varování. Facebook chce rovněž zabránit tomu, aby si síťoví podvodníci přivlastňovali doménová jména skutečných médií.