Na jihu Turecka spadla syrská stíhačka, povstalci hlásí sestřel

Na jihu Turecka u hranic se Sýrií se zřítil stíhací letoun MiG-23, který zřejmě patřil syrské armádě. Stroj nenarušil turecký vzdušný prostor, armáda proti němu nijak nezasáhla. K sestřelení stíhačky se ale přihlásili povstalci ze severu Sýrie. Pilot se pravděpodobně katapultoval, vojáci na obou stranách hranice po něm pátrají.

Podle Ankary není příčina pádu letadla jasná. „Možná kvůli povětrnostním podmínkám,“ uvedl předseda turecké vlády Binali Yildirim. Ačkoli premiér původně uvedl, že stroj dopadl na syrskou stranu, podařilo se ho později nalézt na turecké straně hranice.

Syrská státní televize uvedla, že armáda prezidenta Bašára Asada ztratila kontakt se stíhačkou, která byla na misi poblíž turecké hranice. Po pilotovi se údajně pátrá. Podle tureckých médií stroj dopadl nedaleko města Samandag v jihoturecké provincii Hatay, které leží asi 15 kilometrů severně od syrské hranice.

Technické potíže nebo sestřelení

Kokpit byl podle tureckých úřadů po nalezení stroje prázdný, což by potvrzovalo svědectví místních obyvatel, podle nichž se pilot stačil katapultovat. Guvernér provincie Hatay původně uvedl, že stroj nijak nenarušil turecký vzdušný prostor. Za možnou příčinu neštěstí označil technické problémy.

Syrská opoziční skupina Ahrár aš-Šám, která má značný vliv v severosyrské provincii Idlib, ale oznámila, že letadlo syrské armády sestřelila, neboť bombardovalo území pod její kontrolou.