Mezi lidmi, kteří se chtěli vrátit do Al-Bábu, se odpálil útočník. Desítky mrtvých

Při sebevražedném atentátu u severosyrského města Al-Báb zemřelo nejméně 60 lidí a dalších až sto lidí je zraněných. Útočník odpálil auto s výbušninou u bezpečnostní kontroly, kde se civilisté snažili získat povolení k návratu do města. K útoku se později přihlásila radikální organizace Islámský stát (IS).

Útok se odehrál pár kilometrů severně od města. Ze stovky zraněných bylo 41 civilistů převezeno do nemocnice v jihoturecké provincii Kilis. Al-Báb totiž leží asi 30 kilometrů od hranice s Tureckem. Podle exilové Syrské organizace pro lidská práva (SOHR) je hodně lidí zraněno vážně.

IS ve svém prohlášení umístěném na internetu tvrdí, že útok spáchal jeho člověk. V textu stojí, že se sebevražednému útočníkovi „podařilo vjet automobilem naloženým výbušninami mezi shromážděné turecké vojáky a odpadlíky pracující v Súsijánu“, což je vesnice vzdálená asi osm kilometrů od Al-Bábu.  

Atentát zřejmě souvisí s posledním vývojem na bojišti. Ve čtvrtek syrští povstalci podporovaní Tureckem oznámili, že vstoupili do centra Al-Bábu, který se už tři měsíce snaží z rukou IS vybojovat povstalci i syrské vládní jednotky.

Al-Báb leží na pomezí území, které ovládá syrský režim, a oblastí pod kontrolou povstalců, podporovaných Západem. Boje o město začaly loni v listopadu, dobývající strany ale své operace nekoordinovaly, protože chtěly město obsadit jen pro sebe.

Turecko chce rozšířit svůj vliv na severu Sýrie, protože se obává, že tam získají značné území kurdské milice. Ty považuje Ankara za teroristy a spojence kurdských separatistů z jihu Turecka.

AP: Irák podnikl nálety v Sýrii, poprvé oficiálně

V boji proti radikálům v Sýrii v pátek pomohlo i irácké letectvo, oznámil to irácký premiér Hajdar Abádí. Podle agentury AP jde o první letecké útoky Iráku na území Sýrie, které byly veřejně přiznány. Pokyn k náletům dostala armáda kvůli několika teroristickým útokům v Bagdádu z minulého týdne, k nimž se přihlásil IS a při kterých zahynulo přes 70 lidí.

„Musíme proti terorismu, který se snaží zabíjet naše syny a občany, bojovat kdekoliv, tak jsme dali příkazy letectvu útočit na pozice Islámského státu v Husajbě a Bukamalu na syrském území,“ uvedl Abadí v prohlášení. Syrské ministerstvo zahraničí oznámilo, že Irák při náletech spolupracoval se syrskou vládou.