Silný vítr na západě Německa vyvracel stromy, problémy měly zejména vlaky

V noci na pátek se západním Německem prohnal silný vítr. Zanechal za sebou popadané stromy, několik lidí se zranilo. Na několika železničních tratích se zastavil provoz. Vichr pojmenovaný Thomas má postupně zeslabit a přesunout se na východ Německa. Jde o stejnou větrnou smršť, pro kterou se na Britských ostrovech používá název Doris.

Varování před špatným počasím vydali meteorologové pro sever a severozápad Německa. Během pátku se má již zeslabený vítr přesunout přes Hesensko a Durynsko do východoněmeckého Saska a Braniborska.

V Severním Porýní-Vestfálsku vítr dosahoval rychlosti až 115 kilometrů za hodinu, několik stromů tam popadalo na vlaky. Na hlavním nádraží ve Wuppertalu spadl strom na nadzemní vedení a expresní vlak Intercity, další vlaky proto byly zpožděné.

V Cáchách narazil vyvrácený strom na rychlovlak Thalys. V Brémách už ve čtvrtek odpoledne spadl sedm metrů vysoký strom na stojící vlak.

Vlaky nejely ani na nádraží v Dortmundu. Uzavírky postihly i okolí Frankfurtu nad Mohanem. V Kolíně hasiči zasahovali více než 150krát. Jeden řidič byl těžce zraněný převezen do nemocnice, poté co na jeho auto spadl asi 25 metrů vysoký strom.

V městečku Dornhan na jihozápadě Německa několik lidí lehce zranilo spadlé lešení. V Bonnu kvůli varování před bouří zrušili masopustní karneval na náměstí v centru města.

Bouře Thomas či Doris si v Británii vyžádala už nejméně jednu oběť. Zrušeny byly desítky leteckých spojů. S narušením dopravy musí počítat i cestující na železnici. Tisíce domácností přišly o dodávky elektřiny.