Šéfka štábu i člen ochranky Le Penové jsou kvůli vyšetřování ve vazbě

Úsilí Marine Le Penové v boji o prezidentskou funkci poznamenala další kauza. Policie umístila do vazby člena ochranky i šéfku volebního štábu – kvůli podezření z toho, že byli fiktivně zaměstnáni v rámci Evropského parlamentu a pobírali za to plat.

Evropský úřad pro boj proti podvodům (OLAF) se odvolává na to, že šéfka krajně pravicové Národní fronty sama přiznala vyplácení dvou zmíněných osob, ačkoliv nepracovaly. Le Penová později taková slova popřela.

Už v pondělí Národní fronta potvrdila, že policisté prohledávali sídlo strany. „Je to očividně kampaň řízená médii, jejichž cílem je narušit fungování prezidentské kampaně a poškodit pověst Marine Le Penové,“ uvedla strana v oficiálním prohlášení.

„ Děje se to navíc v době, kdy (Le Penová) výrazně získává na podpoře,“ dodávají její kolegové v tiskové zprávě.

Marine Le Penová
Zdroj: PASCAL ROSSIGNOL/Reuters

Le Penová je europoslankyní od roku 2004. Při vyšetřování byla vyzvána k tomu, aby vrátila zpět zhruba 340 tisíc eur (přes 8 milionů korun). Le Penová tak ale dosud odmítá učinit a kauzu považuje za účelový útok na svou osobu.

Podle svých slov prý nespáchala nic špatného ‒ Francouzi podle ní prý dokážou rozlišovat mezi skutečnými skandály a politickými intrikami.

Le Penová je jedním z nejsilnějších euroskeptických hlasů, a pokud se stane prezidentkou, slibuje vyhlásit referendum o vystoupení z EU.

Události: Favority francouzských voleb provázejí komplikace (zdroj: ČT24)

Marine Le Penová převzala vedení FN od otce v roce 2011. Krajně pravicová strana se staví proti imigraci, a to především muslimů ze severní a západní Afriky. Hlásá zákaz potratů, podporu místní tradiční kultury, větší nezávislost na EU a dalších mezinárodních organizacích. V současnosti má asi 75 tisíc členů.

Otec Le Penové, Jean-Marie Le Pen, založil FN v roce 1972, když kolem sebe sdružil odpůrce přistěhovalců a evropské integrace, stejně jako některé monarchisty a klerikály. Od začátku byla FN populistickou stranou. Její původní název zněl Národní fronta za francouzskou jednotu.

Pod vedením Marine Le Penové se FN distancovala od rasismu. Nyní hlásá politiku silného státu podporujícího sociální zabezpečení, který má být určen pouze „pravým Francouzům“ a chránit je před globalizací a před „islamizací“ Francie.

V očekávaných prezidentských volbách ale Le Penová není jediným kandidátem, který čelí finanční aféře. Zástupce republikánů François Fillon je obviněn z neoprávněného zaměstnávání své manželky a dětí.

Skandál propukl koncem ledna, kdy týdeník Le Canard enchaîné začal zveřejňovat informace, podle nichž Penelope Fillonová jako asistentka svého manžela a pak jeho kolegy v letech 1988 až 2013 od státu neoprávněně získala přes 830 tisíc eur (22,5 milionu Kč).

Dalších zhruba 100 tisíc eur (2,7 milionu Kč) dostala manželka za údajné psaní pro média. Fillon navíc odměnil jako asistenty i svoje děti.

První kolo prezidentských voleb se koná 23. dubna, druhé pak 7. května.

Vůdkyně krajní pravice aktuálně v průzkumech vede s 26 procenty, ale ve druhém kole by ji měli porazit oba těsně soupeřící rivalové o postupové místo, centrista Emmanuel Macron či konzervativec Fillon.

Centristický politik François Bayrou, který se účastnil tří posledních klání o Elysejských palác, tentokrát volby vypustí. Ve středu odpoledne oficiálně podpořil Macrona.

Francouzské prezidentské volby
Zdroj: ČT24