Senátor Graham kvůli hackerům ostře kritizoval Rusko. Navrhne tvrdší sankce

Ostrá slova na závěr mezinárodní bezpečnostní konference v Mnichově zvolil na adresu Moskvy vlivný republikánský senátor Lindsey Graham. Vzkázal jí, že americký Kongres letos „nakope Rusku zadek“. Informovala o tom agentura DPA. Známý kritik prezidenta Donalda Trumpa tak reagoval na údajné vměšování Ruska do loňských prezidentských voleb v USA.

„Mému příteli panu Lavrovovi: Doufám, že pocítíte důsledky,“ řekl Graham směrem k ruskému ministrovi zahraničí Sergeji Lavrovovi. Rok 2017 bude podle něj rokem, kdy „Kongres nakope Rusku zadek“.

Graham požaduje, aby Trump Rusko potrestal za hackerské útoky na servery Demokratické strany. Administrativa bývalého amerického prezidenta Baracka Obamy z hackerských útoků otevřeně obvinila Rusko, Moskva ale veškerá nařčení odmítla. Graham řekl, že chce v Kongresu představit společný návrh demokratů a republikánů k novým protiruským sankcím.

„Můj cíl je dostat to na Trumpův stůl. Doufám, že vezme za svou myšlenku, že jako vůdce svobodného světa by s námi na potrestání Ruska měl spolupracovat,“ uvedl Graham. Obavy má ale prý z toho, že Trump dosud nikdy před kamerou neprohlásil, že Rusové budou muset za zásahy do voleb zaplatit.

K hackerským útokům před volbami amerického prezidenta se vyjádřil v sobotu ve svém proslovu i šéf ruské diplomacie Lavrov. Nařčení z toho, že za nimi stojí, popřel. K obvinění prý neexistují žádné důkazy.