„Podvolená“ Francie? Kontroverzní reportáž mluví o diskriminaci žen

Ve Francii vzbudila bouřlivé ohlasy reportáž veřejnoprávní televize, podle níž jsou ženy v některých čtvrtích diskriminovány na veřejnosti. Obyvatelé nepřípustné chování odsuzují, zároveň ale mluví o manipulaci, která poškozuje jejich čtvrť.

Prezidentská kandidátka Marine Le Penová z nacionalistické Národní fronty opakuje, že ochrání zemi před radikálním islámem, který chce podle ní Francii ovládnout. Dokazovat to má i nedávno odvysílaná reportáž o dění v Sevranu na severním předměstí Paříže.

Ze záběrů to vypadá, jako by se ženy schovávaly a veřejný prostor ovládali muži. Aktivistky z takzvané Brigády matek Nadia a Aziza se skrytou kamerou vcházejí do baru, kde sedí pouze muži a rozhodně je nevítají.

Reportáž o údajné diskriminaci žen vzbudila ve Francii řadu ohlasů (zdroj: ČT24)

Obě ženy tvrdí, že muži zabrali veřejný prostor po divokých nepokojích v roce 2005. Vidí v tom náboženskou souvislost. „Pro mě už je dnes islám něco jako trestní zákoník. Tohle se nesmí dělat, tohle je zakázané, tohle taky. Všechno je zakázané a přitom jsme ve Francii,“ konstatovala Aziza Sayahová.

Podle známého odpůrce imigrace, starosty Béziers Roberta Ménarda, který má blízko k nacionalistické Národní frontě, je to další důkaz islámské kolonizaci Francie.

Obyvatelům samotného Sevranu se přitom reportáž nelíbí. Podle místních byla natočená v pochybném baru, kterému se vyhýbá i většina mužů. Autorka reportáže se ale nařčení z manipulace brání. Chtěla prý jen upozornit na diskriminaci žen na různých místech v zemi.

Třeba v Rillieux La Pape je dvacetiprocentní nezaměstnanost a zavřené obchody. Ulice údajně ovládají skupinky mladíků, kteří kameru zaháněli kamením. „Nosíme tmavé oblečení, kalhoty, žádné sukně, žádné šminky, žádná křiklavá rtěnka. To prostě není možné,“ podotkla jedna z místních žen.

Některé ženy přesto organizují protestní pochody a snaží se prosadit i tam, kde nejsou vítané – jako třeba v kavárně, kam chodí jen muži. Po jejich příchodu odchází pryč. „Není mezi námi mnoho muslimských žen. Ta myšlenka jim připadá dobrá, ale nenásledují nás,“ podotkla obyvatelka Rillieux La Pape Brigitte Desmetová.

Vládní politici připouštějí, že diskriminace žen existuje a je potřeba proti ní bojovat. Podle nich se ale problém nesmí automaticky spojovat s žádným náboženstvím.

Uložit