Generálové Gotovina a Markać jsou na svobodě a už i v Chorvatsku

Haag - Mezinárodní trestní tribunál pro bývalou Jugoslávii (ICTY) v Haagu v odvolacím procesu osvobodil chorvatské generály Ante Gotovinu a Mladena Markače, odsouzené za válečné zločiny. Za podíl na vyhánění a smrti chorvatských Srbů během občanské války v polovině 90. let oba loni dostali vysoké tresty 24, respektive 18 let vězení. Oba byli ale po rozhodnutí odvolacího soudu ještě dnes propuštěni na svobodu a dokonce odletěli do Chorvatska. Tady je přivítal premiér Milanović.

Theodor Meron, předsedající soudce haagského tribunálu:

„Odvolací soud zbavuje Anteho Gotovinu viny za pronásledování, deportace, vraždu a zločiny proti lidskosti.“

Vojenští veteráni a tisíce dalších Chorvatů slaví. Jejich hrdina Ante Gotovina se oficiálně zbavil nálepky válečného zločince. Po 7 letech za mřížemi se generál vrátil volný z Nizozemska domů. Záhřeb poslal pro oba generály do Haagu zvláštní letadlo. Oba osvobozené generály po příletu přivítal na záhřebském letišti premiér Zoran Milanović.

První proces s Gotovinou a Markačem začal v roce 2008 a skončil v dubnu 2011. Tehdy byli uznáni vinnými za roli, kterou sehráli během operace Bouře, jež byla namířena proti chorvatským Srbům. Při této akci v srpnu 1995 chorvatská armáda dobyla zpět samozvanou Republiku Srbská Krajina, kterou vyhlásili Srbové po jednostranném odtržení Chorvatska od Jugoslávie v roce 1991. Gotovina i Markać operacím veleli.

Při ofenzivě a v následných akcích bylo zabito nejméně 150 srbských civilistů a 150 000 až 200 000 jich bylo nuceno uprchnout.

Obžaloba v prvním procesu původně žádala pro Gotovinu 27 let vězení a soud jej nakonec uznal vinným v devíti bodech obžaloby z deseti. Mezi nimi bylo například pronásledování, nucené odsuny, drancování, zlovolné ničení měst a vesnic, vraždy, nelidské jednání a kruté zacházení. Nyní ale tři soudci z pětičlenného odvolacího senátu dřívější rozhodnutí zvrátili. V osmnáctileté historii tribunálu jde o jeden z hrstky osvobozujících rozsudků.

„Jak premiér Milanović, tak i prezident Ivo Josipović rozhodnutí soudu přivítali. Připustili ovšem, že během války a operace Bouře došlo k mnoha zločinům. Nebyli za ně vinní zmínění generálové, ale konkrétní osoby na konkrétních místech. Přislíbili, že pokud bude někomu v Chorvatsku prokázána vina, bude potrestán,“ uvedl komentátor Českého rozhlasu Alexander Tolčinský.

Ante Gotovina a Mladen Markać
Zdroj: ČTK/AP/Bas Czerwinski

Chorvaté oslavují vítězství pravdy…

Příznivci obou generálů začali po nečekaném osvobozujícím rozsudku okamžitě slavit. V Chorvatsku jsou totiž bývalí vysocí představitelé armády považováni za hrdiny boje o nezávislost, a proto jejich propuštění na svobodu v zemi vyvolalo obrovskou vlnu nadšení a úlevy. Tisíce lidí se shromáždily například na hlavním záhřebském náměstí Bána Jelačiče. Během čtení rozsudku, které sledovali v přímém přenosu na velkoplošné obrazovce, skandovali „Ante, Ante“ a slavili máváním chorvatských vlajek a bojových praporů.

…a Srbové považují rozsudek za hanebnost

Srbská strana naopak rozsudek ostře odsoudila. Například srbský vicepremiér Rasim Ljajić uvedl, že haagský tribunál nyní ztratil jakoukoli důvěryhodnost. Prezident bosenské Republiky srbské Milorad Dodik označil rozsudek za „neuvěřitelný a hanebný“. „Je zcela jasné, že tribunál se uchýlil k politickému rozhodnutí a ne k zákonnému rozsudku. Dnešní rozsudek nepřispěje k uklidnění situace v regionu a otevře staré rány,“ uvedl srbský prezident Tomislav Nikolić.

Chorvatský portál vecernji.hr označil rozhodnutí soudu za „vítězství pravdy“, portál jutarnji.hr napsal, že „Chorvatsko je nevinné“. Také ostatní chorvatská média věnují události obrovský prostor a vesměs hovoří o „velkém dni pro Chorvatsko“.

Gotovina ke shromáždění 50 000 příznivců na hlavním záhřebském náměstí Bána Jelačiče:

„Jsme velmi šťastní, že tu můžeme být s vámi. Je to naše společné vítězství. Válka nyní patří historii, dívejme se do budoucna. Děkuji a hodně štěstí.“

Srbská média naproti tomu rozsudek interpretují zcela opačně. Zpravodajský portál Blic.rs píše o „skandálním rozhodnutí“, které vytváří dojem, jako by se žádné válečné zločiny nestaly, web rádia B92 se pozastavuje nad „hysterií“, která po oznámení rozsudku ovládla Chorvatsko.

Ante Gotovina

* 12. října 1955 na ostrově Pašman poblíž Zadaru

- Jako šestnáctiletý utekl do Francie. Přidal se k cizinecké legii a bojoval v Africe. Ve Francii byl později stíhán za trestnou činnost a odsouzen k několikaletému trestu.

- Po návratu do Chorvatska se stal oddaným následovníkem prezidenta Franja Tudjmana. Oženil se se sekretářkou ministra obrany a přes absenci vzdělání byl jmenován generálem. V 90. letech údajně získal jeden z největších majetků v zemi.

- Proslul jako velitel takzvané operace Bouře, která byla namířena proti chorvatským Srbům. Při této akci v srpnu 1995 chorvatská armáda dobyla zpět samozvanou Republiku srbská Krajina, kterou vyhlásili Srbové po jednostranném odtržení Chorvatska od Jugoslávie v roce 1991. Při ofenzivě a v následných akcích bylo zabito nejméně 150 srbských civilistů a 150 000 až 200 000 jich bylo nuceno uprchnout.

- Po válce se mu dlouho dařilo skrývat. Přestože Chorvatsko opakovaně popíralo, že by pobýval na jeho území, byl generál v zemi údajně několikrát spatřen.

- 7. prosince 2005 byl zadržen na Kanárských ostrovech.

- Před ICTY byl obžalován z pronásledování, deportace, nuceného odsunu, drancování, zlovolného ničení měst a vesnic, vražd, nelidského jednání a krutého zacházení. Zločinů se měl dopustit s cílem trvale vysídlit srbské obyvatelstvo z chorvatské Krajiny.

- Gotovina celou dobu vinu popíral, značná část chorvatské veřejnosti ho podporuje a vidí v něm hrdinu.