Palestinský vyjednavač: Trump poskytl Izraeli volnou ruku

Jakub Szántó k dozvukům jednání Netanjahua a Trumpa (zdroj: ČT24)

Hlavní palestinský mírový vyjednavač Saíb Irikát v reakci na středeční jednání izraelského premiéra Benjamina Netanjahua v Bílém domě řekl, že Netanjahu prosazuje apartheid. Americký prezident Donald Trump na setkání s Netanjahuem opustil dosavadní americkou politiku, když řekl, že netrvá na tom, aby byl palestinsko-izraelský konflikt řešen tak, že vzniknou dva státy, tedy také nezávislá Palestina. Podle palestinských analytiků tím Izrael získal volnou ruku prosadit si, co chce.

Podle Irikáta je jedinou alternativou Netanjahuovy představy o zavedení „apartheidu“ žít v „jednom sekulárním a demokratickém státě na území historické Palestiny, kde budou mít všichni, křesťané, muslimové a Židé, stejná práva“.

To však neodpovídá názoru mnoha Izraelců, kteří si přejí, aby byl Izrael židovským státem. Na Trumpova slova reagoval také palestinský radikální Hamas, jenž vládne Pásmu Gazy. „To, co Trump řekl, je nové, ale ať říká cokoli, my v Hamasu stále věříme v to, že jedinou cestou k osvobození naší země od izraelské okupace je odboj. USA nyní kryjí agresi, okupaci a konfiskaci palestinské země. Spojené státy k otázce lidských práv pro Palestince nepřistupují vážně,“ řekl mluvčí Hamasu Hazím Kásim.

Vznik dvou států označil za podmínku ukončení konfliktu mezi Palestinci a Izraelci generální tajemník Ligy arabských států Ahmad Abúl Ghajt. Nezávislý palestinský stát podle něj musí vzniknout v hranicích z roku 1967 a s hlavním městem v Jeruzalémě.

Ghajt také varoval před případným přesunutím amerického velvyslanectví z Tel Avivu do Jeruzaléma. Dvoustátní řešení zůstává prioritou také pro Egypt, uvedlo tamní ministerstvo zahraničí.

Trumpova nejasná strategie

Podle komentátora izraelského levicového deníku Haarec se tisková konference Netanjahua a Trumpa vyznačovala rozporuplnými výroky, politickými slogany, odlišnými stanovisky odloženými elegantně stranou a neznalostí.

Trump a jeho okolí mají podle listu velmi omezené vědomosti o podstatě izraelsko-palestinského konfliktu a nejsou schopni formulovat pevnou strategii. 

Když Trump řekl, že pro něj je jedno, zda nakonec vzniknou dva státy nebo jeden, znamená to podle listu, že Trump Izrael vhání do náruče společného státu Židů a Arabů, což si většina Izraelců nepřeje.

V Izraeli se hovoří spíš o autonomii pro Palestince nebo o jejich státě, který nebude mít všechny atributy státu. „Dá se pochybovat o tom, že Trump sám rozumí tomu, co řekl,“ napsal Haarec.

Události, komentáře k tématu americko-izraelských vztahů (zdroj: ČT24)

Netanjahua po jednání v Bílém domě zpovídali izraelští novináři a vysloveně se ho ptali, zda je tedy dvoustátní řešení mrtvé. Netanjahu řekl, že to záleží na tom, jak se tento termín definuje.

„Abbás neuznává Izrael jako židovský stát, stále hovoří o právu (palestinských uprchlíků) na návrat a nesouhlasí s tím, aby izraelská armáda kontrolovala celý Západní břeh Jordánu. Tato jeho politika je pro nás nepřijatelná,“ řekl premiér na adresu předsedy palestinské samosprávy.

Palestinský profesor z Islámské univerzity v Gaze Mušír Ámir řekl, že Trump poskytl Izraeli volnou ruku, aby si dělal, co chce. Ex-prezident Barack Obama „měl nad Netanjahuem aspoň nějakou kontrolu“, sdělil Ámir.

Francouzský ministr zahraničí Jean-Marc Ayrault při příležitosti summitu G20 jednal s americkým ministrem zahraničí Rexem Tillersonem. Po setkání řekl, že postoj Spojených států k blízkovýchodnímu mírovému procesu je zmatený a vyvolává obavy. Jediným reálným řešením izraelsko-palestinského konfliktu jsou podle Ayraulta dva nezávislé státy.

Velvyslankyně USA při OSN Nikki Haleyová uvedla, že Spojené státy podporují izraelsko-palestinské mírové řešení v podobě dvou států, tedy Izraele a nezávislé Palestiny. Prezident Trump přitom ve středu řekl, že Washington uvítá i vznik společného státu Palestinců a Izraelců, pokud se na tom obě znesvářené strany dohodnou.

Šéf německé diplomacie Sigmar Gabriel zase varoval, že pokračující výstavba izraelských osad na okupovaných palestinských územích může vést až k nové válce na Blízkém východě.