Irácký ministr zahraničí: Zničení islamistů komplikuje, že využívají živé štíty

Džáfarí: Přeji si úzkou spolupráci české a irácké diplomacie (zdroj: ČT24)

Očekávali jsme, že na našem území skončí Islámský stát do konce roku 2016, ale poté, co byli jeho bojovníci obrněni těly nevinných lidí, tak se toto oddálilo. V pořadu Události, komentáře to řekl ministr zahraničních věcí Irácké republiky Ibráhím Džáfarí. Od svých partnerů čeká ještě hodně pomoci v boji s islamisty i následnou obnovou iráckých měst. Současně si prý přeje úzkou spolupráci české a irácké diplomacie.

„Islámský stát má obrovské násilnické možnosti a využívají je na nevinných lidech. A právě plánování zničení Islámského státu se neustále musí přizpůsobovat jejich aktivitám při používání lidských živých štítů,“ řekl irácký ministr zahraničí v České televizi.

Irácká armáda, která se v minulosti potýkala se špatnou morálkou a nedostatečnou vycvičeností, prošla v nedávné době výraznou restrukturalizací. V současnosti se skládá z několika jednotek ministerstva obrany, vnitra, milic, pešmergů i protiteroristické a i mnoha dalších místních jednotek.

„Ti všichni spolu bojují proti teroristům a je to nasměrováno jedním směrem. To je tajemství úspěchu iráckých vojsk. Další úrovní je politická bitva, kde všichni mají jeden cíl, tedy zničení Islámského státu a zachránění lidu,“ dodal ministr Džáfarí s tím, že od svých partnerů čeká Irák ještě hodně pomoci v boji s Islámským státem i následné restrukturalizaci osvobozených měst.

V Česku se navíc mají školit iráčtí diplomaté. Džáfarí si od toho slibuje předání praktických a historických znalostí. „Tato zem má obrovskou historii, ať už v míru, nebo v boji. Vytvořilo to obrovskou základnu diplomacie, protože diplomacie má několik jazyků, na rozdíl od války. A proto si přeji, aby Česká republika otevírala své dveře pro iráckou diplomacii, abychom se mohli společně podílet,“ uzavřel.