Drážďanský památník obětem z Aleppa vyvolal nenávistné reakce

U příležitosti výročí bombardování Drážďan během druhé světové války odhalili v saské metropoli umělecké dílo, které má připomínat útrapy civilistů v severosyrském Aleppu. Proti skulptuře vytvořené ze tří vyřazených autobusů protestovali příznivci protiislámského hnutí Pegida. Starosta Drážďan dokonce čelí výhrůžkám smrtí.

Slavnostního odhalení práce německo-syrského umělce Manafa Halbouniho se před kostelem Panny Marie (Frauenkirche) zúčastnil i drážďanský starosta Dirk Hilbert. Jeho proslov ale narušila zhruba stovka odpůrců dočasné umělecké instalace.

Podle agentury DPA šlo o příznivce protiimigračního a protiislámského hnutí Vlastenečtí Evropané proti islamizaci Západu (Pegida), které má v Drážďanech svou baštu. Volali „Hanba!“ a „Ten šrot musí zmizet!“. Hilberta označili za „zrádce národa“ a „pokrytce“.

Památník obětem z Aleppa
Zdroj: ČTK/AP/Michael Sohn

Kvůli kontroverznímu dílu si starosta v uplynulých dnech vysloužil na sociálních sítích řadu urážek i výhrůžky smrtí. Hněv některých lidí na sebe přivolal především tím, že vyzval ke skoncování s mýtem, že Drážďany byly za druhé světové války jen obětí. Saská metropole podle něj byla „vše, jen ne nevinné město“. Hilbert je od počátku týdne pod policejní ochranou.

Umělecké dílo odhalené v centru Drážďan nese název Monument a má připomínat utrpení civilního obyvatelstva Aleppa. Na náměstí Neumarkt by mělo zůstat dva měsíce a podle německých médií bude pod důkladným dohledem policie. Inspirované bylo fotografií, která ukazuje barikádu z kolmo vztyčených autobusů v ulici severosyrského města, která chránila civilisty před odstřelovači syrské armády věrné prezidentovi Bašáru Asadovi.

Odhalení instalace bylo součástí vzpomínkových akcí u příležitosti výročí bombardování Drážďan z února 1945, při kterém zahynulo mezi 22 000 a 25 000 lidmi. Kostel Panny Marie, před kterým monument stojí, byl při bombardování zničen a jeho obnova se stala symbolem usmíření mezi někdejšími nepřáteli.