Koalice CDU/CSU chce za kancléřku Merkelovou. Schulz už ji ale v preferencích přeskočil

Angela Merkelová se oficiálně stala kandidátkou konzervativní unie CDU/CSU na kancléřku. Na setkání špiček obou stran ji podpořila i bavorská CSU. Dlouholetá šéfka německé vlády bude v zářijových volbách svůj post obhajovat už potřetí, podle průzkumů veřejného mínění ji ale čeká nejtěžší bitva. Sociální demokracie totiž v nejnovějším průzkumu CDU/CSU poprvé předběhla.

Zatímco Křesťanskodemokratická unie (CDU) Merkelovou na kancléřku navrhla už loni, vedení sesterské Křesťanskosociální unie (CSU) na tento krok přistoupilo teprve nedávno. Důvodem byly mimo jiné tvrdé spory o migrační politiku. Vrcholní představitelé CSU přístup Merkelové řadu měsíců kritizovali a spory nejsou zcela zažehnány ani nyní.

Nadále je rozděluje názor na pevnou hranici počtu přijímaných uprchlíků. Křesťanskosociální unie tak půjde do voleb s požadavkem stanovení horní hranice pro přijímání běženců na 200 000 ročně, Křesťanskodemokratická unie kancléřky Merkelové si limit nepřeje, i když obecně pro omezení migrace je.

„Máme rozdílný názor na otázku horní hranice,“ potvrdila na tiskové konferenci Merkelová, podle které se ale strany dohodly, že své rozdílné názory budou respektovat. Seehofer už v minulosti řekl, že se CSU bez stanovení horní hranice nebude podílet na příští vládě. Merkelová na otázku možného vývoje po volbách neodpověděla, soustředí se teď na to, aby volby vyhrála.

Volební kampaň před zářijovými volbami bude podle Merkelové i Seehofera zatím nejtěžší, jakou zažili. Podle šéfky vlády to souvisí s vývojem v Německu i na mezinárodní scéně.

SPD se v průzkumech dostala do vedení

Martin Schulz po schválení kandidatury
Zdroj: Hannibal Hanschke/Reuters

Jedním z důvodů, proč se nyní v Mnichově obě strany snaží prezentovat co nejjednotněji, je i náhlý vzestup sociální demokracie. Ta od ohlášení kancléřské nominace bývalého předsedy Evropského parlamentu Martina Schulze neustále posiluje, a nyní se dokonce dostala v preferencích před CDU/CSU.

Podle průzkumu provedeného pro deník Bild by SPD získala 31 procent hlasů, koalice CDU/CSU o procentní bod méně. Následuje pravicově populistická Alternativa pro Německo (12 procent), postkomunistická Levice (10 procent) a Zelení se sedmi procenty. Do Spolkového sněmu by se ještě dostali liberálové z FDP se šesti procenty hlasů.

Ještě před pár týdny přitom sesterské strany v průzkumech veřejného mínění nad sociálními demokraty vedly zhruba o 11 až 16 procentních bodů.

SPD porazila CDU/CSU v průzkumu agentury Insa poprvé od roku 2012, kdy agentury začaly ankety předvolebních preferencí provádět. Například v anketách agentury Emnid předstihli sociální demokraté konzervativce naposledy v listopadu 2006.