V západní Evropě zuří bouře Egon: V Německu orkán, Belgie se chystá na záplavy

Sever Německa se dál potýká s problémy v dopravě způsobenými bouří Egon. Trať mezi Brémami a Hannoverem musela být uzavřena a německé dráhy snížily rychlost vysokorychlostních vlaků. Potíže má i letecká doprava. Kvůli sněžení a větru hlásí komplikace také Belgie, Nizozemsko či Itálie. Ve Francii kvůli počasí zemřel jeden člověk, statisíce domácností jsou bez elektřiny.

Potíže s počasím v Německu dolehly především na spolkovou zemi Dolní Sasko, sněžení a silnému nárazovému větru ale čelí také Berlín či Braniborsko. Naopak Severní Porýní-Vestfálsko, pro které meteorologové předpovídali přívaly sněhu, zůstalo ušetřeno, v této spolkové zemi nicméně prší a fouká silný vítr.

Horizont ČT24: Do střední Evropy vtrhnul Egon (zdroj: ČT24)

Mezinárodní letiště ve Frankfurtu nad Mohanem odřeklo kvůli bouři 125 letů a další rušení spojů nejsou vyloučena. Omezení se dotkla i Prahy, dopolední spoj Lufthansy do české metropole byl zrušen a let Českých aerolinií přistál ve Frankfurtu s 50minutovým zpožděním.

Dvě ranní linky z Prahy do Frankfurtu odletěly se zhruba hodinovým odkladem. Několik letů odvolala i letiště v Drážďanech a Lipsku/Halle.

Během noci bouře Egon při přechodu přes západ Německa dosáhla v Sársku a v Porýní-Falci síly orkánu, vítr měl rychlost bezmála 150 kilometrů v hodině. Vyvracel stromy a ničil rozvody elektrické energie. V Bádensku-Württembersku kvůli následkům vichřice ohlásili policisté přes 400 výjezdů, a to především kvůli popadaným stromům, zničeným dopravním značkám či převráceným plotům okolo staveb. 

V Bavorsku se dočasně ocitlo asi 6600 domácností bez proudu. V Durynsku několik školních autobusů s dětmi nedorazilo kvůli závějím či vyvráceným stromům do cíle. U Kirchenthumbachu jeden ze školních autobusů pod náporem silného větru sjel do příkopu, řidiči ani dětem se ale nic nestalo. 

Belgie kvůli sněžení uzavřela pro kamiony některé úseky dálnic, především v blízkosti hranic s Německem. Belgické pobřeží se mezitím připravuje na záplavy, neboť meteorologové na odpoledne předpovídají výrazné vzedmutí moře. Přístavní město Nieuwpoort preventivně vybudovalo ochranné hráze z 25 000 pytlů s pískem. Obdobné potíže se sněžením a větrem má i Nizozemsko.

Ve Francii jsou statisíce domácností bez proudu

Ve Francii připravila bouře o elektřinu zhruba 330 000 domácností, hlavně v Normandii a Pikardii. Vítr na některých místech dosahoval rychlosti až 150 kilometrů v hodině, rozbil i hlavní vitráž vzácné katedrály v Soissons u Paříže. Srážel i stromy, z nichž jeden zabil 43letou ženu na jihu země. V oblasti Paříže se očekávají v příštích dnech mrazy kolem minus deseti stupňů Celsia, což je zde velmi neobvyklé.

Na 180 cestujících uvázlo v noci v severní Francii v rychlovlaku Thalys jedoucím z Bruselu do Paříže. Nejprve selhala na hlavní trase dodávka elektrického proudu, takže souprava musela využít záložní cestu. Tu ale posléze zablokoval pád stromu na elektrické vedení. Cestující do francouzské metropole dojeli s asi desetihodinovým zpožděním.

Britové zahájili evakuaci kvůli hrozícím povodním

V Británii platí varování před povodněmi. Oblasti na východě země zahájily evakuaci obyvatel. „Jsou to tisíce lidí, situace je různá od místa k místu, ale úřad pro životní prostředí vyhlásil vysoký stupeň ohrožení na třinácti místech. Někteří lidé ale odmítají opustit svá obydlí,“ informoval spolupracovník ČT Milan Kocourek.

Zimní počasí už si v celé Evropě vyžádalo více než 65 lidských životů. Sníh a mráz sevřely Polsko i jihovýchod Evropy včetně Rumunska, Bulharska či Řecka. Se sněhem se potýká i západ Turecka.

Na Balkáně mají potíže tisíce běženců, kteří stále zůstávají ve stanech. Někteří uprchlíci v Bulharsku prý zemřeli chladem a vyčerpáním, uvedl úřad UNHCR. Ten vyzval Řeky, aby dostali migranty z ostrovů co nejrychleji na pevninu poté, co se objevily zprávy, že na ostrově Samos je tisíc lidí v nevytápěných budovách.