Ruská armáda stahuje část svých sil ze Sýrie

Rusko plní slib Putina: Odsun kontingentu ze Sýrie započalo námořnictvo (zdroj: ČT24)

Rusko začalo stahovat část svých vojáků ze Sýrie. Prezident Vladimir Putin ohlásil plánované snížení sil v Sýrii ke konci prosince. Rusko zde především leteckou a expertní podporou pomohlo vládním vojskům získat zpět klíčová území.

Z míst nejvleklejší války posledních let zamíří zpět do Ruska nejprve námořnictvo - konkrétně lodě vyslané do vod v blízkosti Sýrie loni. Mezi nimi například těžký raketový křižník Pjotr Velikij nebo letadlová loď Admirál Kuzněcov.

Právě ta poskytla hlavní zázemí sérii ruských náletů nad Sýrii. Během dvou měsíců se podle ministerstva obrany podílela na 420 bojových operacích a zničení 1252 teroristických cílů.

Putin ohlásil plánované zmenšení ruských sil v Sýrii, když 29. prosince oznámil dohodu o novém příměří. Řekl tehdy, že ruská armáda sníží počet svých vojáků v Sýrii.

Ruské stíhačky na jedné ze syrských základen
Zdroj: Reuters

Kolik přesně mužů či zbraní má být z boje staženo, ale neupřesnil. Řekl také, že Rusko bude pokračovat „v boji s mezinárodním terorismem v Sýrii“ a v podpoře syrské armády.

Moskva oficiálně nasadila své síly v Sýrii proti extremistům - podle mnoha hlasů byli ale cílem hlavně kritici prezidenta Bašára Asada. Je jí také vytýkána řada příkladů, kdy svými nálety prohloubila humanitární krizi v daném místě.

S ruskými bombardéry v zádech se naposledy Assadovým vojenským jednotkám podařilo získat Allepo, prakticky poslední důležitou enklávu povstalců. Právě Rusko spolu s Tureckem poté garantovalo příměří mezi stranami sporu – s výjimkou radikálů. Podle OSN se příměří nyní většinově dodržuje.

  • Rusko má v zahraničí řadu vojenských či leteckých základen, radarových stanic nebo center pro námořní komunikaci, a to v Arménii, Bělorusku, Gruzii, Kazachstánu, Kyrgyzstánu, Moldavsku, Sýrii, Tádžikistánu nebo na ukrajinském Krymu, který považuje od anexe za své území.

Rusko se do konfliktu zapojilo se svou armádou předloni v září. V březnu sice oznámilo částečné stažení kontingentu, Moskva si ale v Sýrii ponechala část letectva, které syrské jednotky stále podporuje.

Rusko se podle zahraničních pozorovatelů stalo zřejmě rozhodující silou, která udržela Asada v čele země. Když loni v březnu opouštěla ruskou vojenskou enklávu v Sýrii první letadla, údaje o ruském vlivu ve válce poskytlo pouze ministerstvo obrany.

Podle úřadu do té doby Rusové podnikli během půl roku více než 9 tisíc letů a pomohli syrským vládním silám dobýt zpět 10 tisíc kilometrů čtverečních území, včetně čtyř stovek měst či vesnic. Čísla ale tehdy nebylo možné nezávisle ověřit.

Šestý rok syrské války

V zemi zuří občanská válka od jara 2011. Chaosu v zemi využily k šíření své ideologie islamistické skupiny, včetně teroristické organizace IS či fronty An-Nusra. Syrské centrum pro politický výzkum hovoří o téměř půl milionu mrtvých.

Z někdejších 22 milionů obyvatel je dnes 45 procent uprchlíky. Přes 6 milionů zůstává uvnitř Sýrie, více než 4 miliony utekly do zahraničí.