Útočník z Istanbulu byl prý „vojákem“ IS. Policie už má jeho otisky

Turecko na stopě vraha z klubu (zdroj: ČT24)

Ke střelbě v istanbulském hudebním klubu během silvestra se přihlásil Islámský stát. Potvrdily se tak domněnky tureckých úřadů, které však po přímém pachateli stále pátrají. Mají už ale jeho otisky. Podle dosavadních informací může jít o muže ze střední Asie. Mezitím také proběhla identifikace všech 39 obětí. Je mezi nimi 27 cizinců.  Žádná osoba podle zveřejněných zdrojů není z ČR.

Mezi oběťmi je nejvíce Turků, přičemž jeden člověk má občanství Turecka a Belgie, u dalšího policie našla německé a turecké doklady. Sedm osob, které v klubu Reina pachatel zastřelil, pochází ze Saúdské Arábie.

Po třech obětech mají Libanon a Irák. Tunisko, Indie, Maroko a Jordánsko přišly při útoku každý o dva své občany. Mezi oběťmi jsou dále občané Kuvajtu, Kanady, Izraele, Sýrie a Ruska. České ministerstvo zahraničí už v neděli uvedlo, že nemá informace, že by při útoku zemřel český občan.

Horizont ČT24: Turecko má za sebou rok plný útoků (zdroj: ČT24)

Neznámý střelec, který je stále na útěku, zaútočil na Nový rok kolem 01:30 místního času. V klubu Reina, který leží v evropské části Istanbulu, v tu dobu slavilo příchod nového roku asi sedm set lidí. Útočník zabil 39 z nich a dalších asi 70 osob zranil.

Vyšetřování podle bezpečnostních zdrojů postupně stále více ukazovalo na organizaci Islámský stát. Pachatel podle všeho pochází ze střední Asie – z Uzbekistánu nebo z Kyrgyzstánu. Turecká policie už v souvislosti s atentátem zadržela osm podezřelých. 

Turecký vicepremiér Numan Kurtulmus oznámil, že policie získala otisky prstů a základní informace o vzhledu pachatele. „Práce na jeho identifikaci se tím urychlí,“ dodal. Podle něho je jasné, že intervence turecké armády v Sýrii, která trvá od srpna, rozhořčila teroristické skupiny a ty, kteří za nimi stojí. Intervence však prý bude pokračovat.

Snímek z kamery ukazuje střelce před vstupem do klubu
Zdroj: ČTK/ZUMA

Více o istanbulském útoku

Islámský stát označil čin za „pokračování požehnaných operací, které Islámský stát provádí proti ochránci kříže Turecku.“ Ještě před oznámením se k IS spíš než jiným vinikům přikláněl i analytik Břetislav Tureček. Napovídá tomu zejména zvolený cíl a snaha zasáhnout civilisty, nikoliv bezpečnostní složky.

„Výběr toho cíle znamená zásah Turecka coby součást mezinárodního společenství, zásah občanů západních států,“ uvedl expert na Blízký východ. „Navíc na Nový rok, což je svátek, který rozhodně není součástí kultury Islámského státu,“ dodal ve vysílání ČT24.

Kurdská PKK vinu odmítla v oficiálním prohlášení

Úřady přitom zvažovaly i dalšího viníka mnoha předchozích útoků v zemi – ostře nacionalistickou Kurdskou stranu pracujících (PKK). Ta však v pondělí zveřejnila prohlášení, kde vinu za útok jednoznačně odmítá.

Kurdové přeci jenom daleko častěji útočí na příslušníky bezpečnostního aparátu Turecka. Kdežto pro Islámský stát je toto cíl, kterým ukazují svůj pohled na věc.
Břetislav Tureček
Analytik, expert na Blízký východ

„Žádné kurdské síly nemají s tímto útokem nic společného,“ uvedl v dokumentu člen vedení strany Murat Karajlan. „Kurdský boj za svobodu je také bojem za demokratizaci Turecka. Proto nebudeme nikdy cílit na bezbranné civilisty,“ cituje z prohlášení agentura ANF News, která je s PKK spojována. 

Vyšetřovatelé jsou přesvědčeni, že pachatele brzy dopadnou. Nahrávky z kamer před klubem ukazují, že muž velmi pravděpodobně jednal sám.

Události: Istanbul znovu zasáhl teror (zdroj: ČT24)

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v reakci na útok slíbil, že jeho země bude bojovat proti všem formám terorismu až do úplného konce. „Jako národ budeme bojovat nejen proti ozbrojeným útokům teroristických skupin, ale také proti politickým, ekonomickým a sociálním útokům,“ ujistil Erdogan v písemném prohlášení.

„Pokoušejí se vyvolat chaos, demoralizovat náš lid a destabilizovat zemi odpornými útoky mířenými na civilisty… Jako národ si zachováme chladnokrevnost, budeme stát pevně při sobě a těmto špinavým hrám nikdy neustoupíme,“ dodal.

Turecko nikdy nebude perfektně bezpečnou zemí. Obávám se, že si to uvědomují i samotní Turci. Je to ale obrovská země, která má 80 milionů lidí, takže musíme vycházet z toho, jak definujeme bezpečnost. Zdá se, že úplně bezpečná nebude ani Evropa a jiné části světa. Musíme se naučit s tímto nebezpečím žít.
Emil Aslan

Střelec útočil o silvestrovské noci zřejmě automatickou puškou. Nejprve zastřelil policistu a dalšího člověka před vchodem do diskotéky a poté náhodně pálil po lidech uvnitř. 

Hudební klub Reina je vyhlášeným centrem zábavy v Istanbulu
Zdroj: Reuters

Některá turecká média ale s odvoláním na očité svědky tvrdila, že stříleli dva lidé mluvící arabsky. CNN Turk také tvrdila, že jeden z útočníků byl v převleku Santa Clause, to ale později turecký premiér vyvrátil.

Klub Reina v Istanbulu
Zdroj: Google Maps / ČT24

Minulý měsíc při dvou explozích u fotbalového stadionu istanbulského klubu Besiktas zahynulo 44 lidí. K útoku se přihlásila radikální kurdská skupina. Výbuchy a střelba na istanbulském Atatürkově letišti si koncem června vyžádaly životy 45 lidí. Podle úřadů stál za tímto atentátem Islámský stát a tři pachatelé pocházeli ze zemí bývalého Sovětského svazu.

  • 17. únor – 28 lidí zemřelo při útoku na vojenský konvoj v Ankaře
  • 13. březen – Téměř čtyřicítku obětí za sebou zanechali kurdští nacionalisté při sebevražedném atentátu v Ankaře
  • 28. června – Střelba a nastražená nálož na istanbulském Atatürkově letišti znamenala dalších 41 mrtvých. Útok je připisován Islámskému státu.
  • 30. červenec – 35 kurdských bojovníků přepadlo vojenskou základnu, armáda je však zneškodnila
  • 20. srpen – Exploze na svatebním večírku ve městě Gaziantep usmrtila téměř 30 lidí. Úřady znovu připsaly útok Islámskému státu.
  • 10. prosinec – Výbuchy u fotbalového stadionu v Istanbulu nepřežilo 44 osob. K útoku se přihlásily kurdské militantní skupiny.