Kurdové se dohodli na vytvoření federace na severu Sýrie

Syrští Kurdové a jejich spojenci se dohodli na vytvoření federálního systému na severu Sýrie. Smlouva byla ratifikovaná na konferenci ve městě Rmílán v severosyrské provincii Hasaká. Přípravný výbor teď začne připravovat volby pro regionální a později pro centrální úřady. Termín voleb Kurdové neuvedli.

Zástupci tří kurdských regionů na severu Sýrie ohlásili, že chtějí vytvořit systém federální vlády už letos v březnu. Federální systém bude mít také svou ústavu, o které kurdská média informují jako o takzvané společenské smlouvě.

Podle přípravného výboru správa ponese název Demokratický federální systém Severní Sýrie. Původně mělo být součástí názvu spojení Rojavy-Severní Sýrie, ale zástupci konference odhlasovali změnu, protože součástí federálního systému budou nejen kurdské, ale i arabské a další etnické regiony. Název Rojava se používá k označení kurdských oblastí v severní Sýrii.

Oblast zřejmě zůstane součástí Sýrie

Z aktuálních zpráv není jasné, jestli oblast zamýšlí vyhlásit plnou nezávislost na Damašku. Dosavadní informace nicméně naznačují, že region zůstane součástí reformované Sýrie. 

V rozsáhlých oblastech Íránu, Turecka, Iráku a Sýrie žije odhadem 30 milionů Kurdů. Autonomii získali v roce 1990 v severním Iráku.

Kurdská populace
Zdroj: 21stcenturywire.com

Kurdské plány se nezamlouvají Turkům, ani Američanům. Ankara zasahuje s pomocí Svobodné syrské armády na severu Sýrie, odkud se snaží vyhnat islamisty a zabránit Kurdům, aby dostali pod kontrolu větší území. Damašek dříve uvedl, že považuje vznik kurdské federace za nelegální.

Kurdové představují hlavní spojence mezinárodní koalice v čele s USA v boji s radikály v Sýrii. Milice YPG bojují jak proti režimu prezidenta Bašára Asada, tak proti islamistům.

Syrské příměří se netýká Kurdů

Ve čtvrtek syrská vláda a rebelové podepsali dohodu o novém příměří, kterou garantuje Rusko a Turecko. Ankara předtím avizovala, že chce zajistit klid zbraní ještě do konce roku, odmítla ale jednat s prezidentem Bašárem Asadem. Příměří začalo platit ve 23:00 našeho času a nevztahuje se na džihádistické skupiny.   

Součástí příměří nejsou ani kurdské milice YPG. V Ankaře to oznámila opoziční Svobodná syrská armáda (FSA) s tím, že zástupci kurdské Strany demokratické unie (PYD), která je politickým křídlem YPG, nebudou ani pozváni na mírové rozhovory o Sýrii svolané do kazašské metropole Astany.

„Dohoda o zastavení palby v Sýrii je mezi režimem a opozicí, nezahrnuje proto kurdské milice YPG nebo (teroristické hnutí) Islámský stát,“ citovala agentura Reuters prohlášení FSA.