Syrští Kurdové odhlasovali svoji federaci varování z Damašku navzdory

Zástupci tří kurdských regionů na severu Sýrie schválili vytvoření autonomní federace. Nedbali tak na odmítavé stanovisko režimu syrského prezidenta Bašára Asada, které tlumočili jeho vyjednavači na konferenci v Ženevě. Damašek považuje vznik kurdské federace za nelegální. Kurdové se rozhodli vytvořit federaci tří regionů krátce poté, co se ministři zahraničí Ruska a USA shodli, že je třeba, aby oba státy více spolupracovaly na řešení syrské krize.

Vyhlášení federace kurdských autonomních regionů na severu Sýrie se nelíbí Damašku, ale ani Turecku. Ankara reagovala na zprávu z Rmílánu, kde se zástupci kurdských regionů sešli, velmi rychle a oznámila, že Turecko je proti vytváření nových struktur v Sýrii a proti jednostranným krokům diktovaným etnickými důvody.

Syrská vláda podle agentury Reuters Kurdům vzkázala, že jejich rozhodnutí o federaci nemá žádný právní ani politický význam. „Syrští Kurdové jsou významným komponentem našeho národa. Ve společném státě žijeme po staletí, a proto by bylo vzájemné rozdělení obrovskou chybou,“ řekl vedoucí syrské delegace na konferenci v Ženevě Bašaár Džaafarí.

Na ženevské konferenci přitom Kurdové nejsou zastoupeni. Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov řekl, že Rusko se snažilo zapojit je do mírových rozhovorů, proti ale byla syrská opozice, za níž stojí kromě jiných Turecko. 

Kerry telefonoval s Lavrovem, bude jednat i s Putinem

Kurdské prohlášení přišlo v době, kdy Rusko stahuje ze Sýrie své vojáky. O situaci v zemi telefonicky hovořili ministři zahraničí John Kerry a Sergej Lavrov, kteří by chtěli posílit koordinaci mezi oběma zeměmi.

Sergej Lavrov a John Kerry
Zdroj: ČTK/imago stock&people

„Jednali o úkolech souvisejících s koordinačním úsilím mezi našimi zeměmi, a to včetně obranných agentur, aby bylo možné posílit příměří v Sýrii, zabránit násilnostem, rozšířit humanitární pomoc a podpořit politické urovnání na základě dialogu mezi vládou Syrské arabské republiku a opozičními skupinami,“ uvedlo ruské ministerstvo zahraničí.

Podle mluvčího amerického ministerstva zahraničí Marka Tonera Sýrii již opustila významná část ruských sil. „Je brzy na nějaké závěry, ale v posledních dvou dnech registrujeme výrazný úbytek násilných incidentů,“ upozornil Mark Toner.

O Sýrii jednali ministři Kerry a Lavrov (zdroj: ČT24)

Spojené státy a Rusko budou o Sýrii na vrcholné úrovni jednat i nadále. John Kerry se v nejbližší době vypraví do Moskvy, aby o mírovém řešení promluvil s ruským prezidentem Vladimirem Putinem.

Mírová jednání pokračují

Navzdory dění v kurdských regionech Sýrie pokračují v Ženevě mírové rozhovory. Jejími klíčovými tématy jsou přechodná vláda a budoucnost Bašára Asada, ale i distribuce humanitární pomoci.

Humanitární konvoje zatím míří do čtyř syrských měst. Podle OSN ale dal Damašek souhlas s vysláním konvojů do dalších patnácti špatně přístupných oblastí.

Vydáno pod