Američtí senátoři hrozí Rusku kvůli zásahům do voleb tvrdými sankcemi

Obamova administrativa brzy zavede protiruské sankce kvůli zásahu do prezidentských voleb v USA, tvrdí televize CNN. Někteří američtí senátoři už předtím pohrozili Moskvě tvrdými hospodářskými sankcemi, pokud se prokáže, že Kreml zasahoval prostřednictvím hackerů do hlasování. Ruské ministerstvo zahraničí varovalo před odvetou.

Odcházející prezident Barack Obama nedávno uvedl, že Rusové jsou odpovědní za hackerské útoky proti Demokratické straně během volební kampaně. Doufá nicméně, že budoucí prezident nedopustí, aby cizí mocnost ovlivnila americké volby.

Sám Donald Trump považuje stejně jako Moskva informace o ruském zasahování za směšné. O vině Moskvy se ale má hovořit v tajné zprávě CIA.

Pokud to vyšetřování prokáže, může Rusko očekávat ze strany amerických zákonodárců sankce, které ho tvrdě zasáhnout, zvlášť prezidenta Vladimira Putina, řekl CNN republikánský senátor Lindsey Graham, k němuž se připojil i další republikánský senátor John McCain či demokratická senátorka Amy Klobucharová.

„Řekl bych, že 99 z nás (senátorů) věří, že to Rusko udělalo a je potřeba s tím něco dělat,“ podotkl Graham. „Rusko se snaží zlomit páteř demokraciím po celém světě. Nyní je načase, aby Rusko pochopilo, že už toho bylo dost,“ varoval Moskvu Graham.

Půjde o rozšířené restrikce a diplomatická opatření, tedy odpovídající reakci na ruskou operaci, sdělili CNN představitelé americké vládní administrativy. Očekává se, že budou jmenovány osoby spojené s ruskou dezinformační kampaní, při níž Rusové využili hackery ukradených informací z Demokratické strany k útoku na Trumpovu rivalku Hillary Clintonovou.

„Upřímně řečeno, unavují nás lži ohledně údajných ruských hackerů, které se šíří ve Spojených státech z nejvyšších míst,“ konstatovala v souvislosti s hrozbou nových sankcí mluvčí ruského ministerstva Marija Zacharovová.

Rusko by podle ní reagovalo odvetnými opatřeními. Podobné zprávy o možných sankcích jsou ale podle mluvčí hlavně provokacemi řízenými dosluhující Obamovou vládou.

Západ už uvalil na Rusko restrikce kvůli anexi Krymu a vojenským aktivitám na východě Ukrajiny. Cílí na ruské vývozce zbraní, banky, ale i jednotlivce.