Německý tisk pochválil Gaucka za úspěšnou cestu do Česka

Berlín - Jako úspěšnou hodnotí středeční návštěvu německého prezidenta Joachima Gaucka v České republice německý deník Rheinische Post. Gauckovi se podle něj podařilo vyrovnat se s historickými i současnými rozpory mezi oběma státy. Působil přitom věrohodně a empaticky.

„Ať se již německo-české vztahy zdají tak dobré jako nikdy v dějinách, zůstávají přesto komplikované. Je tu zátěž minulosti, ale i politický spor z poslední doby. Joachim Gauck se pokusil vyrovnat s oběma, a to se mu podařilo,“ soudí Rheinische Post.

Připomíná, že byl prvním německým prezidentem, který navštívil Lidice, „místa, na nichž němečtí okupanti během války spáchali hrůzný masakr“. Gauck tam podle listu „našel vnímavá slova pro potomky obětí“.

Nacistické hrůzy přitom nechtěl kompenzovat útrapami německých vyhnanců po válce, aniž by však osudy sudetských Němců „z falešného ohledu na hostitele zametl pod koberec“. „To je věrohodné, žádné banální projevy dotčenosti.“

Úspěch první cesty nového německého prezidenta do Česka je podle Rheinische Post důležitý, neboť Češi jsou podle něj ekonomicky i politicky významný soused Německa. Rozdílné názory panují v pohledu na směřování Evropské unie, což se podle deníku ukázalo i ve středu při setkání „Evropě přátelského Gaucka s rozhodným kritikem Evropy Václavem Klausem“. „Ani jeden ale neudělal tu chybu, že by se přeli o maličkosti každodenní politiky. A to je dobře,“ poznamenává Rheinische Post.

Die Welt o návštěvě Gaucka v Česku
Zdroj: ČT24

Die Welt: Přátelská atmosféra mezi rozdílnými prezidenty

Gauckovy cesty do Česka si všiml i deník Die Welt. Největší pozornost věnoval jeho návštěvě Lidic. Deník si také všiml přátelské atmosféry panující mezi oběma prezidenty. „Vztahy Německa a Česka jsou komplikovanější než s jinými sousedy. Tíha minulosti je stále přítomna,“ poznamenal Welt.

Přestože je Gauck ve svém úřadu prakticky stále nováček a Klaus už téměř odchází, snažil se německý prezident budovat se svým kolegou spojovací mosty. Die Welt si všimnul, jak Klausovi pochválil bezchybnou němčinu a jak se snažil poměrně zásadní rozdíly mezi oběma státy zlehčit jako „drobné rozdíly v některých otázkách“. Dokonce během společného oběda zacitoval úryvek z Klausova projevu u příležitosti pohřbu Václava Havla.

Poprvé doprovodil německého politika vrcholný představitel Česka

Der Tagesspiegel vyzdvihl fakt, že Gaucka při návštěvě památníku v Lidicích doprovázel prezident Klaus. „Němečtí politici se při podobných příležitostech museli obejít bez doprovodu vysokých českých představitelů,“ upozornil Tagesspiegel. Deník se ptá, jakou roli hrálo v návštěvě břemeno minulosti. Popisuje vřelé přijetí německého prezidenta na Hradě a jeho slova o tom, že fakt, že na Hradčanech zní německá hymna, není samozřejmost.