Van der Bellen je definitivně prezidentem, výsledek voleb nikdo nenapadl

Alexander Van der Bellen se s definitivní platností stane příštím rakouským prezidentem. O čtvrteční půlnoci uplynula lhůta, během které bylo možné výsledek prosincového opakovaného druhého kola prezidentských voleb napadnout. V květnu na základě stížnosti Svobodné strany Rakouska (FPÖ) ústavní soud výsledek druhého kola voleb zrušil.

Tentokrát se na rakouský ústavní soud se stížností nikdo neobrátil, informovala agentura APA. Van der Bellen, který kandidoval jako nezávislý, jako bývalý předseda měl ale výraznou podporu strany Zelených, slavnostní přísahu složí před zástupci obou komor parlamentu 26. ledna.

Květnové druhé kolo prezidentských voleb rozporovala FPÖ, jejíž kandidát Norbert Hofer Van der Bellenovi podlehl o zhruba 31 000 hlasů. Ústavní soud následně nařídil hlasování kvůli nesrovnalostem při sčítání hlasů zopakovat.

Původní říjnový termín opakovaného kola voleb se musel kvůli vadným obálkám pro korespondenční hlasování též přesunout. Na počátku prosince pak Van der Bellen porazil Hofera se ziskem 53,79 procent hlasů.

Hlavu státu nemá Rakousko od 8. července, kdy úřad opustil Heinz Fischer.