Evropa oprášila dublinská pravidla. Bude možné vracet některé migranty do Řecka

Pro Řecko by mohla od poloviny března příštího roku opět platit takzvaná dublinská pravidla. Ta řeší azylovou problematiku. Ostatní země Evropské unie by tak mohly postupně a za určitých podmínek začít vracet do Řecka migranty, kteří se právě tam poprvé dostali na unijní území a pak se přesunuli do jiného státu osmadvacítky. Postupný návrat k dublinským pravidlům členským státům Unie navrhla Evropská komise vzhledem k významnému zlepšení řeckého práva, práce úřadů a fungování azylového systému země.

Dublinská pravidla obecně stanoví, že až na výjimky, jako je třeba spojování rodin, řeší žádosti o azyl první stát, v němž se žadatel ocitne na území Unie. V případě, že se příchozí vydá do jiného státu, může ho tato země vrátit zpět.

Návraty do Řecka byly zastaveny ještě před nynější migrační krizí v roce 2011 po dvou rozsudcích evropských soudů. Došly k závěru, že systémové nedostatky řeckého azylového řízení mohou znamenat trvalá porušování základních práv žadatelů o mezinárodní ochranu.

V průběhu celé krize od roku 2014 tak žádná země EU nemohla do Řecka vracet migranty, kteří se tam vylodili například po příjezdu z Turecka a poté pokračovali do dalších unijních států.

Eurokomisař pro migraci a vnitro Dimitris Avramopulos zdůraznil, že doporučení komise neznamená okamžité a plné obnovení návratů. „Jen za určitých podmínek bude možné postupně začít s návraty některých kategorií migrantů,“ řekl. Návraty se mají týkat jen „nových“ případů, tedy těch, kdo přijedou do Řecka a budou dál cestovat po EU po 15. březnu 2017. Doporučení komise totiž není retroaktivní.

Vraceny do Řecka by například neměly být děti. Migranty budou další země moci poslat zpět až poté, co se Atény zaručí, že s každým z nich bude zacházeno v souladu s právem EU.

„Komise samozřejmě nenavrhuje Řecko ještě dál zatížit,“ upozornil zároveň eurokomisař. Podle nejnovějších statistik, které unijní exekutiva publikovala, je v zemi stále okolo 62 tisíc migrantů, z toho asi 16 200 na řeckých ostrovech. Od 8. listopadu do 6. prosince do země nově přicestovalo 1883 osob, do Itálie 9395. 

Země EU si v listopadu přerozdělily 1406 žadatelů o azyl z Itálie a Řecka. Eurokomisař Avramopulos to označil za rekordní hodnotu, přesto státy osmadvacítky vyzval k „intenzivnějšímu“ úsilí. Dvouletý program „přerozdělování uprchlíků podle kvót“ je totiž za polovinou, z předpokládaných 160 tisíc lidí si státy ale podle nejnovějších čísel přebraly jen 8162 žadatelů o azyl.

V rámci dohody mezi EU a Ankarou pak od jara vrátila Unie do Turecka 748 migrantů, mezi nimi 42 Syřanů. Z Turecka do Unie bylo přesídleno 2761 lidí.