Pašeráci uprchlíkům místo nejistého Řecka nabízejí Itálii. Za čtyřnásobek

Pašeráci nabízejí migrantům cestu z Turecka přes Itálii místo trasy přes Řecko, kde jim hrozí deportace. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na britský list The Guardian. Pašeráci k tomu využívají i sociální síť Facebook. Italské úřady varovaly, že kvůli dohodě EU s Tureckem o vracení migrantů se může zvýšit příliv syrských uprchlíků do Itálie. Vracení migrantů v pátek večer odhlasoval řecký parlament.

„Plavba se koná v sobotu z Mersinu do Itálie na obchodní lodi 110 metrů dlouhé, vybavené jídlem, vodou, záchrannými vestami a léky,“ citoval list Guardian inzerát, který se objevil na Facebooku, ale posléze zmizel. Inzerát nabízel cestu z tureckého Mersinu do Itálie za 4000 dolarů (přes 95 tisíc korun) na osobu, což je asi čtyřikrát více, než stála cesta do Řecka. Podle zástupce firmy Facebook se již vyšetřuje původce inzerátu.

Pašeráci dosud přepravovali uprchlíky z Turecka do Evropy zejména přes řecké ostrovy v Egejském moři. V pondělí by ale Řecko mělo začít vyhošťovat běžence zpět do Turecka na základě dohody EU s Ankarou. Ta předpokládá, že uprchlíci, kteří připlují z Turecka a v Řecku nedostanou azyl, budou vráceni zpět. Za každého Syřana mezi nimi má EU přijmout přímo z Turecka syrského uprchlíka s nárokem na azyl.

Řecko dalo zelenou vracení migrantů

Řecký parlament vracení migrantů do Turecka ve zrychleném řízení příslušným zákonem schválil. Pro zákon hlasovalo 169 ze 300 poslanců, 107 jich bylo proti. Uprchlíky budou Atény moci vracet zpět i proti jejich vůli. Případ každého běžence se ale musí přezkoumávat individuálně. Německo oznámilo, že v pondělí přijme první desítky Syřanů z Turecka.

Nejvíce uprchlíků přichází do Itálie z Afriky

Za první tři měsíce letošního roku připlulo podle Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) do Itálie přes Středozemní moře téměř 19 tisíc migrantů, což je více než dvojnásobek ve srovnání se stejným obdobím roku 2015. Většina migrantů používajících středomořskou cestu do Itálie pochází ze subsaharské Afriky. Nejvíce migrantů (17 procent), kteří letos připluli do Itálie, pocházelo z Nigérie, asi 15 procent bylo z Gambie.

Na řeckém ostrově Chios uprchlíci strhli plot a opouštějí tábor

Z obav před vyhoštěním zpět do Turecka v pátek v uprchlickém táboře na ostrově Chios několik set uprchlíků strhlo plot a vydalo se k přístavu. Z něj před 20. březnem trajekty převážely uprchlíky do vnitrozemí, odkud pak běženci pokračovali do západní Evropy. Podle policejního mluvčí opustilo tábor asi 300 lidí. Policie nezasahovala, jen situaci monitorovala a snažila se běžence přesvědčit, aby se vrátili.

V noci na ostrově podle agentury DPA došlo také ke rvačkám mezi Syřany a Afghánci a dva muži museli být převezeni se zraněními do nemocnice. „Říkají, že nechtějí do Turecka a bojí se o svou bezpečnost po včerejších potyčkách,“ řekl policejní mluvčí na ostrově Chios. Ke střetům mezi Afghánci a Syřany došlo také v přeplněném uprchlickém táboře v Pireu, zraněno bylo nejméně osm lidí.

V uprchlických táborech v Řecku roste napětí a dochází ke střetům (zdroj: ČT24)