Čeští a slovenští europoslanci píší Junckerovi kvůli pražskému jaru a pochvale Castra

Zpravodaj ČT k dopisům europoslanců Junckerovi (zdroj: ČT24)

Čtrnáct českých a slovenských europoslanců napsalo otevřený dopis předsedovi Evropské komise Jeanu-Claudu Junckerovi. Žádají ho v něm, aby se veřejně distancoval od slov svého mluvčího, která pronesl o podpoře kubánského vůdce Fidela Castra vůči Moskvou vedené invaze do Československa v roce 1968.

Junckerův mluvčí Margaritis Schinas řekl na dotaz České televize tento týden, že jde jen o zúžený pohled reality a Castro se musí hodnotit z globálního hlediska. Tím ospravedlnil, proč Juncker ve své kondolenci nazval Castra „hrdinou pro mnohé“.

Čeští a slovenští europoslanci ale reakci Junckerova mluvčího označili v otevřeném dopise za arogantní, prokázal podle nich „šokující neznalost faktů a naprosté nepochopení historie“. Pod otevřený dopis se podepsalo kromě čtyř slovenských zástupců v europarlamentu také deset českých europoslanců z ČSSD, ANO, ODS a KDU-ČSL.

„Události pražského jara a následné akce Sovětského svazu nepředstavují v našich zemích úzký pohled na realitu, jak zmiňoval Váš mluvčí. Pro občany Československa, kteří museli vydržet ještě několik let diktatury, znamenaly mnohem víc. Pro občany dnešní České a Slovenské republiky, kteří stále nesou jizvy brutálního, totalitního režimu, znamenají mnohem víc“, píšou v dopise europoslanci.

Margaritis Schinas
Zdroj: Reuters

Potlačení pražského jara označili za klíčový bod historie Evropy 20. století a evropskou tragédii a Castrova podpora Moskvě podle nich ukazuje, že stál na špatné straně historie. Junckera proto žádají o to, aby se od slov svého mluvčího „jasně politicky distancoval,“ ať už písemně, nebo ve veřejném projevu. 

Na Junckera se obracejí i další čeští europoslanci

Nesouhlas se slovy Junckerova mluvčího vyjádřili i čeští europoslanci z Evropské lidové strany, kam patří i předseda EK. Jejich jménem poslali Junckerovi neveřejný dopis Luděk Niedermayer (TOP 09/STAN) a Michaela Šojdrová (KDU-ČSL). Sedm europoslanců KDU-ČSL, TOP09 a Starostů a nezávislých Junckerovi vyčetlo, že není možné považovat za zúžený pohled na realitu invazi do Československa, protože zničila dvacet let života celé jedné generace Čechoslováků.

Interpelace europoslance Teličky
Zdroj: ČT24

„Sdílíme názor, že pronesené výroky mohly vyznít jako přehlížení či relativizace zločinů, kterých se Fidel Castro a jeho režim dopustili nejenom na vlastním lidu, ale například i na občanech Československa podporou invaze vojsk Varšavské smlouvy v roce 1968. Jsme přesvědčeni, že i bezprostřední reakce na úmrtí diktátora by měly odpovídat realitě jeho vládnutí tak, aby nemohl vzniknout dojem, že o tom nevíme, nebo jsme na to zapomněli,“ uvádějí europoslanci.

Svou vlastní interpelaci zaslal Junckerovi kvůli jeho vyjádření ke smrti kubánského diktátora europoslanec Pavel Telička (ANO). Upozorňuje v ní mimo jiné, že Kubánci byli pod Castrovou vládou „téměř šedesát let brutálně utlačováni“ a že jeho režim „věznil a popravoval politickou opozici a neustále porušoval základní lidská práva“. 

Telička se proto ptá Junckera, jestli schválil znění tweetu, ve kterém Castra označil za „hrdinu pro mnohé“, a jestli tento pozitivní pohled na Castra sdílí. Pokud Juncker Castra za hrdinu nepovažuje, táže se Telička, zda vydaného vyjádření nelituje.