Juncker velebil „hrdinu“ Castra. Češi poukazující na jeho podporu sovětské invaze prý mají „úzký pohled“

Úmrtí někdejšího vůdce revoluce a prezidenta Kuby Fidela Castra dál vyvolává polemiky. Mezi novináři v Bruselu vyvolalo pozdvižení vyjádření Jeana-Clauda Junckera. Jeho mluvčí v pondělí slova o „hrdinovi pro mnohé“ obhajoval. Na dotaz zpravodaje ČT, zda Juncker bere v potaz mimo jiné Castrovu podporu invaze do Československa v roce 1968, mluvčí odpověděl, že to je příliš úzký pohled na realitu.

Naopak jednoznačně kriticky Castra vnímá například eurokomisařka pro obchod Cecilia Malströmová. Podle ní byl Castro diktátor, který utlačoval svůj lid. Český ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) v hodnocení Castra dodal, že nemůže zapomenout na to, že kubánský diktátor podpořil Sověty vedenou invazi do Československa v roce 1968.

S podobným argumentem se obrátil na Junckerova mluvčího i zpravodaj ČT Bohumil Vostal. Podle Margaritise Schinase jde ale o omezený pohled na realitu.

„Nesouhlasím, že to prohlášení bylo nevyvážené. Když vkráčíte na toto teritorium, děláte to z globálního pohledu, ne z velmi úzkého pohledu reality, kterou jste vyjádřili,“ řekl Schinas.

Nemám žádné další komentáře, které bych nabídnul. Myslím, že vyjádření předsedy Evropské komise Junckera bylo jedním z mnoha, které se shodovaly na historickém významu tohoto úmrtí.
Margaritis Schinas
mluvčí Jeana-Clauda Junckera

Dotaz a způsob odpovědi měl ohlas i mezi ostatními novináři. „Bože… Evropská komise školí Čechy kvůli velmi 'úzkému' pohledu na Castra –kubánský vůdce podpořil likvidaci Pražského jara,“ tweetoval například reportér britských Timesů Bruno Waterfield:

Juncker označil zesnulého bývalého kubánského vůdce Fidela Castra za zosobnění kubánské revoluce a za jednu z historických osobností minulého století, jejíž odkaz bude teprve posouzen.

Juncker v prohlášení uvedl, že smrtí Fidela Castra „svět přišel o muže, který byl pro mnohé hrdinou“. „Změnil směřování své země a jeho vliv dalece přesáhl její hranice. Jeho odkaz posoudí historie,“ dodal Juncker a vyjádřil soustrast Castrově rodině i Kubáncům.

Obdobně kondolovala Castrovým blízkým místopředsedkyně EK a šéfka evropské diplomacie Federica Mogheriniová. Zesnulého označila za muže plného odhodlání a za historickou osobnost. „Zemřel v době velkých výzev a nejistot a také v době velkých změn ve své zemi,“ dodala Mogheriniová s tím, že Evropská unie bude pokračovat ve své angažovanosti vůči Kubě.

Sám Schinas ohledně hodnocení Castra novinářům řekl, že postoj komise prezentují právě stanoviska Junckera a Mogheriniové. „Na Kubě možná nebyla svoboda slova, v Komisi však ano,“ dodal ke slovům Malströmové o „diktátorovi“. Ta prý nejsou oficiálním vyjádřením Junckerova týmu.