Potomci Rosenbergových chtějí omilostnit matku, vydali se za Obamou

Synové Ethel Rosenbergové se pokusili po víc než půlstoletí navštívit Bílý dům, aby očistili jméno své matky popravené v roce 1953 za údajné předávání informací o atomové bombě Sovětskému svazu. Rosenbergovou spolu s manželem odsoudili k trestu smrti smrti za spiknutí a špionáž.

Robert a Michael Meeropolovi navštívili Bílý dům jako chlapci už v roce 1953, aby si na prezidentu Dwightu Eisenhowerovi vyprosili pro svou matku milost. Nyní se k sídlu vydali znovu, aby končícímu prezidentu Baracku Obamovi předali dopis s žádostí o zproštění viny. Ochranka je ale nepustila.

Bratři ještě prý zkusí poslat dopis poštou a doufají, že Obama jejich prosbě před lednovým odchodem z úřadu vyhoví. Svou žádost postavili na loni zveřejněných informacích o výpovědi bratra Ethel Rosenbergové Davida Greenglasse, která byla pro osudný verdikt nad americkým párem klíčová.

Nově publikované dokumenty podle agentury AP dokládají, že Greenglass v prvním výslechu nepředložil žádné důkazy o účasti Rosenbergové na špionáži. Před soudem pak údajně proti své sestře křivě svědčil, aby uchránil vlastní manželku Ruth. Právě ona, nikoli Ethel Rosenbergová, se zřejmě na špionáži podílela.

obrázek
Zdroj: ČT24

O špionážním angažmá Julia Rosenberga není pochyb a přiznávají ho i synové Robert a Michael, které po smrti rodičů adoptoval jejich středoškolský učitel Abel Meeropol. Na zproštění viny pro svou matku ale řadu let bezúspěšně trvají.

Šance budou po nástupu Trumpa mizivé

Podle právníků není jasné, zda se Obama k nějakému kroku odhodlá, ani jaké prostředky může zvolit. Lidé hájící Rosenbergovou se ale bojí, že po nástupu Donalda Trumpa do Bílého domu je šance na rehabilitaci mizivá.

Trumpův někdejší právní zástupce Roy Cohn byl totiž v 50. letech v procesu s Rosenbergovými členem prokurátorského týmu. „Po nástupu Donalda Trumpa bude Bílým domem obcházet duch Ethel Rosenbergové,“ prohlásil Robert Meeropol.