Pravda o manželech Rosenbergových: Julius byl sovětský špion

New York - Julius Rosenberg, popravený s manželkou Ethel v roce 1953 za předávání informací o americkém jaderném výzkumu Moskvě, byl skutečně sovětský špion. Po prostudování materiálů odtajněných před týdnem to vůbec poprvé přiznali jejich dva synové - Michael a Robert.

V roce 1949 získala Moskva přes obrovský náskok Spojených států jadernou zbraň. V síti amerického vyšetřování kolem supertajného atomového projektu Manhattan uvízla skupina lidí s komunistickými sympatiemi - mezi nimi i manželé Julius a Ethel Rosenbergovi. V roce 1950 byli obviněni z vyzrazení tajemství výroby atomové zbraně Sovětskému svazu. Získané informace předali podle vyšetřovatelů přes prostředníka v letech 1945 až 1946 sovětskému vicekonzulovi v New Yorku.

Při procesu Rosenbergovi pouze přiznali, že jsou komunisty. V atmosféře zjitřené válkou v Koreji a na vlně celoamerické protikomunistické hysterie byli přes masové protesty 5. dubna 1951 odsouzeni k trestu smrti. Proti rozsudku se několikrát neúspěšně odvolali, v roce 1953 skončili na elektrickém křesle. Dnes se potvrdilo, že přinejmenším Julius pro Sověty skutečně pracoval.

Synové Rosenbergových: Rodiče neudělali to, za co byli popraveni

Po dlouhá desetiletí bojovali za prokázání neviny svých rodičů - o níž byli přesvědčeni - jejich synové - v době popravy 10letý Michael a 6letý Robert, tehdy nejznámější sirotci světa. Pravdu ukázaly odtajněné složky amerických tajných služeb, které federální soud v srpnu nařídil zveřejnit a které se bratrům po letech soudních bitev podařilo získat teprve letos - symbolicky 11. září. Po týdnu se odhodlali veřejně přiznat, že v případě otce se mýlili.

Michael a Robert Rosenbergovi, kteří používají jméno adoptivních rodičů Meeropol, otcovu vinu připustili poté, co Morton Sobell, který byl obžalován společně s Rosenbergem, poprvé přiznal, že spolu s ním ukradl tajné dokumenty týkající se amerického jaderného programu. Sobell byl v roce 1951 odsouzen k vězení, z něhož vyšel v roce 1969. Svou vinu dlouho popíral, minulý týden ale listu The New York Times řekl, že za druhé světové války prozrazoval Sovětům vojenská tajemství. Podle agentury AP dekódované sovětské šifry už v minulých letech patrně dokazovaly, že Rosenberg byl špion.

„Necítím se tím nijak zklamaný. Chápu to tak, že rodiče stejně neudělali to, za co byli popraveni,“ říká syn Rosenbergových Robert Meeropol. S tím souhlasí i většina historiků. I podle nich předal Julius Rosenberg sovětské NKVD jen málo cenné informace - Moskvě pomohli k atomové zbrani ostatní špioni jako Klaus Fuchs.

  • Synové manželů Rosenbergových autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/5/418/41732.jpg
  • Znak FBI autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/5/418/41734.jpg