Statisíce Kubánců dávají sbohem svému vůdci, v Havaně začaly oficiální piety

Kuba truchlí. Statisíce lidí s vlajkami, květinami a portréty zamířily k památníku národního hrdiny Josého Martího na havanském náměstí Revoluce, aby uctily památku zesnulého vůdce Fidela Castra.

Kubánský vůdce Fidel Castro zemřel v noci na sobotu ve věku 90 let. Jeho tělo bylo ještě ten den zpopelněno. Pohřeb se uskuteční 4. prosince v Santiagu de Cuba – do té doby platí v zemi státní smutek a vlajky visí na půl žerdi.

Havana se na dva dny promění v pietní centrum

Zrušeny byly koncerty i sportovní klání, zavřené jsou školy, státní úřady i diskotéky a platí zákaz prodeje alkoholu. Disidentské hnutí zvané Dámy v bílém v neděli poprvé po třinácti letech zrušilo svůj pravidelný protestní pochod Havanou s tím, že nechce zbytečně vyvolávat napětí.„Neradujeme se ze smrti člověka, lidské bytosti, radujeme se ale nad smrtí diktátora, ta si zaslouží oslavovat,“ prohlásila šéfka hnutí Berta Solerová.

V Havaně i Santiagu de Cuba odpálili v pondělí ráno místního času 21 dělostřeleckých salv. Po hodině pak bude dělostřelba pokračovat až do konce týdne. Na slavném náměstí Revoluce, kde vůdce často pronášel své epické proslovy, je k dispozici kondolenční kniha. Castrovu památku dorazily uctít statisíce lidí.

V úterý večer se uskuteční na stejném náměstí velká mše. Na úterním ceremoniálu zatím potvrdili tradiční spojenci Kuby - ekvádorský prezident Rafael Correa a bolivijský prezident Evo Morales. Delegaci vyšle i komunistická Severní Korea. V sobotu se pak bude konat další pietní akt na santiagském náměstí Antonia Maceoa, bojovníka za kubánskou nezávislost.

„Byl starý a nemocný, ale stejně je to šok. Je tu cítit kolektivní smutek. To je důvod, proč dnes lidé přišli do kostela – sdílet spolu smutek,“ popisuje atmosféru po smrti Castra Xiomara de la Caridad Rodriguezová-Sanchezová, která se za zesnulého revolucionáře pomodlila.

Od středy do soboty budou zpopelněné Castrovy ostatky symbolicky převáženy napříč ostrovem – v opačném směru, než vůdce revoluce putoval během uchopení moci v roce 1959.

Velké změny Kubánci nečekají

Castrova smrt je mnohými považována za konec jedné éry, v Havaně si ale málokdo myslí, že přijde větší změna. „Kuba je stabilní země. Tento systém nezmizí. Pořád nemůžu uvěřit tomu, že je pryč. Mám husí kůži, jen na to pomyslím,“ řekl Telegraphu jeden z místních prodavačů, který rozdává jídlo na příděl.

Stovky mladých Kubánců se v sobotu spontánně shromáždily před Univerzitou v Havaně s fotografiemi, plakáty a květinami, přičemž studenti zdůrazňovali, že budou udržovat Castrův odkaz. „Byl to velký muž, byl důležitý i pro mě osobně. Přišel jsem popřát upřímnou soustrast a vyjádřit respekt,“ řekl čínské agentuře Xinhua student práv Luis Silva.

Kubánská média v posledních dnech připomínají Castrovy projevy, rozhovory a cesty do zahraničí, nechybějí ani vzpomínky od předních kubánských činitelů. „Je zde cítit skutečné truchlení, nejde o žádnou formálnost, okázalost či divadlo pro okolí,“ prohlásil v televizi někdejší dlouholetý předseda kubánského parlamentu Ricardo Alarcón.

Zesnulému kubánskému vůdci vzdali o víkendu hold lidé po celém světě. Květiny nosili před kubánskou ambasádu v Mexiku i v Hanoji. V Salvadoru se vydali na pochod s kubánskými vlajkami i lékaři a učitelé.

Soustrast vyjadřují Kubě i zahraniční státníci, kteří mají možnost podepsat se na kubánských ambasádách do kondolenčních knih. Učinit tak přislíbil například irský prezident Michael Higgins nebo vietnamský prezident Tran Dai Quang.

Peking a Mexiko mluví o „příteli“, KLDR vyhlásila třídenní smutek

Čínský prezident Si Ťin-pching ocenil Castra jako „velkého vůdce“. Čína podle něj ztratila „upřímného přítele“. „Dosáhl nesmrtelných historických úspěchů při rozvoji socialismu ve světě. Byl to skvělý člověk naší doby a lidé si ho budou pamatovat. Velký Castro bude žít navždy,“ podotkl.

Také mexický prezident Enrique Peña Nieto označil Castra za „přítele Mexika“, který podporoval bilaterální vztahy založené na „respektu, dialogu a solidaritě“. Kanadský premiér Justin Trudeau uznal, že Castro se zasloužil o výrazné zlepšení vzdělávání a zdravotní péče na Kubě. Šéf Kremlu Vladimir Putin Castra popsal jako „skutečného a věrného přítele Ruska“.

Třídenní smutek vyhlásila komunistická Severní Korea, která v zemi stáhla vlajky na půl žerdi. K takové poctě zesnulého cizího státníka Pchjongjang přistoupil poprvé od roku 2004, kdy KLDR podobnou pietou uctila palestinského vůdce Jásira Arafata.

Ostatní státníci sice uznali, že měl Castro velký vliv, ale odmítli ocenit revolucionáře, který byl mnohdy kritizován kvůli porušování lidských práv. Například francouzský prezident Francois Hollande upozornil, že kubánská revoluce přinesla nejprve naději a poté deziluzi.

Na Floridě se slavilo

V Americe řada lidí Castrovo úmrtí oslavovala. Hned v sobotu se v miamské čtvrti zvané Malá Havana pilo šampaňské a lidé mávali kubánskými vlajkami s nápisy „Satane, Fidel je tvůj“. „Pro nás Kubánce to hodně znamená. Je to okamžik, na který jsme čekali 55 let. Muž, který způsobil tolik utrpení, zemřel,“ podotkl jeden z místních mužů.