Nový šéf UKIP chce nahradit labouristy a obnovit slávu Británie

Spolupracovník ČT: Nový šéf UKIP prošel v europarlamentu politickým ohněm (zdroj: ČT24)

Novým šéfem britské protievropské strany UKIP byl jmenován Paul Nuttall, který tak nahradí Nigela Farage. Devětatřicetiletý europoslanec slibuje opět vytvořit silnou Británii a přimět vládu k tomu, aby „dala Britům skutečný brexit“.

„Je to nový začátek, stranu znovu sjednotíme a skončíme se spory,“ řekl bývalý učitel historie a dlouholetý Farageův zástupce Nuttall po svém zvolení v Londýně.

„Země potřebuje více než kdy předtím silnou stranu UKIP. Ta musí být volební silou, impulsem pro Theresu Mayovou a její vlády, aby nám dala skutečný brexit. Chceme nahradit labouristy a stát se vlasteneckým hlasem pracujícího lidu,“ konstatoval nový lídr.

UKIP se pod jeho vedením zaměří více na věci, na kterých obyčejným lidem skutečně záleží, jako je imigrace, boj s kriminalitou, obrana země a upřednostnění těchto lidí na pracovním trhu, slíbil Nuttall.

Dříve kandidoval za konzervativce, ti ho ale zklamali

„Nuttall je na rozdíl třeba od Donalda Trumpa profesionálním politikem. V roce 2002 se pokusil neúspěšně kandidovat jako poslanec do britského parlamentu za Konzervativní stranu. Pak se mu zdálo, že se konzervativci pod vedením Camerona přiklonili příliš ke středu a nevyhovovala mu jejich politika. Do strany UKIP vstoupil už v roce 2004,“ prohlásil spolupracovník ČT Ivan Kytka.

Paul Nuttall
Zdroj: Toby Melville/Reuters

Strana je v současnosti vnitřně rozdělená a potýká se s finančními problémy. Farage z čela strany odstoupil hned po červnovém referendu, v němž si Britové odhlasovali odchod z EU. Zdůvodnil svůj krok tím, že dosáhl svého dlouholetého cíle.

Je třeba si uvědomit, že UKIP splnila svůj volební program téměř do puntíku a v uplynulých šesti měsících hledala důvod vlastní existence. Nyní jí chybí vymezený vnitropolitický program, kterým by mohla oslovit voliče. UKIP měl vždy blíže ke konzervativcům než k labouristům.
Ivan Kytka
Spolupracovník ČT

Od té doby hledá partaj smysl své existence – novou naději by mohl přinést právě Nuttall. Ten získal podporu 62,6 procenta členů strany a porazil bývalou místopředsedkyni UKIP Suzanne Evansovou i bývalého vojáka Johna Reese-Evanse.

Kytka považuje Nuttalla za „nepopsaný list papíru“. „Má výhodu, že prošel politickým ohněm v debatách v Evropském parlamentu. Poslanci UKIP, kteří mají nějakou evropskou zkušenost a z politické práce v zahraničí, možná paradoxně o třídu převyšují domácí politiky UKIP, kteří obvykle kromě programu odchodu země z EU nedokázali britské veřejnosti nic nabídnout,“ poznamenal spolupracovník ČT.

Najít Farageova nástupce nebyla procházka růžovým sadem

Strana má v tomto roce už třetího šéfa. Nuttallova předchůdkyně Diane Jamesová rezignovala po osmnácti dnech ve funkci. Její možný nástupce Steven Woolfe pak při hádce europoslanců UKIP ve Štrasburku utrpěl za dosud nejasných okolností zranění hlavy a následně oznámil, že stranu opouští.

UKIP tak dosud stále vedl její dlouholetý lídr Farage. Jeho známí řekli americkým médiím, že se Farage plánuje odstěhovat za oceán. Euroskeptik podporoval republikána Donalda Trumpa po celou jeho prezidentskou kampaň a miliardář za něj teď oroduje, aby získal post velvyslance v USA.

Londýn o tom nechce slyšet, Farage přesto dál nabízí, že by rád plnil úlohu prostředníka mezi novým vedením USA a britskou vládou.