Su Ťij převzala nejvyšší vyznamenání Kongresu USA

Washington - Barmská opoziční vůdkyně Do Aun Schan Su Ťij dnes ve Washingtonu převzala Zlatou medaili, která je nejvyšším oceněním amerického Kongresu. Cenu dostala již v roce 2008, tehdy ji však nemohla osobně převzít, protože byla v domácím vězení kvůli svému boji proti vojenské vládě v zemi. V Bílém domě ji poté přijal americký prezident Barack Obama.

Převzetí ocenění označila Su Ťij za „jeden z “nejdojemnějších dnů ve svém životě". Poděkovala Spojeným státům za roky podpory demokratického hnutí v Barmě a vyjádřila opatrný optimismus, že její země je nyní na cestě ke svobodě a demokracii.

„Na naší cestě nás čekají obtíže, ale věřím, že je budeme moci překonat s pomocí a podporou našich přátel,“ řekla Su Ťij před americkými zákonodárci a ministryní zahraničí Hillary Clintonovou. Ti ocenili odvahu a vytrvalost Su Ťij za dlouholetého vězení. Republikánský senátor Mitch McConnell řekl, že Su Ťij udělala velký kus práce pro demokratické reformy a lidská práva v celém světě.

Su Ťij poté přijal v Oválné pracovně prezident Barack Obama. Šéf Bílého domu ani jeho host neučinili žádná prohlášení. Před fotografy, kteří zvěčnili toto historické setkání, si oba nositelé Nobelovy ceny míru tichým hlasem vyměnili jen několik slov.

Zlatá medaile je spolu s prezidentskou Medailí svobody nejvyšším americkým civilním vyznamenáním. První ji dostal prezident George Washington v roce 1776. V posledním zhruba půlstoletí jí byly oceněny tak rozdílné osobnosti jako Winston Churchill, Frank Sinatra, Raoul Wallenberg či Matka Tereza.

Sedmašedesátiletá ikona barmské opozice a nositelka Nobelovy ceny za mír přiletěla do Spojených států v pondělí poprvé po více než 20 letech na osmnáctidenní návštěvu. V roce 2010 po zahájení barmské demokratizace byla propuštěna z domácího vězení, kde strávila s přestávkami 15 let.

V úterý se Su Ťij setkala s Hillary Clintonovou a vyslovila se pro zmírnění sankcí vůči své zemi, které byly podle ní důležité pro vytváření tlaku na barmskou vojenskou vládu. Upozornila ale, že cesta jejího národa k demokratické budoucnosti nebude nezvratná, pokud armáda nebude plně podporovat reformní proces.

Su Ťij během svého pobytu v USA navštíví mimo jiné ještě New York, Kalifornii nebo Indianu. Promluví na dvou prestižních univerzitách - Yaleově a Harvardově. Část pobytu Su Ťij v USA se bude krýt s návštěvou barmského prezidenta Thein Seina, který vystoupí příští týden na zasedání Valného shromáždění OSN.

Američané omezují sankce vůči Barmě

Americká Sněmovna reprezentantů ve středu večer učinila další krok k omezení sankcí vůči Barmě, když schválila návrh zákona, který umožní poskytovat zemi finanční pomoc. Předloha, kterou ještě musí schválit Senát, umožní, aby Spojené státy finančně pomáhaly Barmě prostřednictvím Světové banky, Mezinárodního měnového fondu nebo Asijské rozvojové banky. Zmírňování sankcí je odměnou barmskému režimu za postupnou demokratizaci.