Stropnický navštívil vojáky v Iráku a otevřel český kemp v Baládu

České vojáky pomáhající v Iráku pilotům bitevníků L-159 navštívil ministr obrany Martin Stropnický. Při návštěvě otevřel český kemp, který jednotka na letecké základně Balád od léta vybudovala. Ministr se také setkal s vrcholnými představiteli irácké armády. Do Iráku přiletěl v úterý a ze země odletěl ve středu odpoledne.

Ministr Stropnický českým vojákům za jejich nasazení v Iráku poděkoval. „Je to tu hodně sparťanské, je to hodně náročné na psychiku,“ poznamenal k provizorním podmínkám, ve kterých musí jednotka působit.

Na začátku návštěvy Stropnický odhalil plaketu s názvem základny. Vojáci ji pojmenovali „Kemp Sovina“ na počest svého kolegy. Ondřej Sovina z 212. letky před čtyřmi lety tragicky zahynul při pilotování L-159.

„Jsme letecký poradní tým, který má za úkol pomoci iráckému letectvu s provozem a se zavedením do provozu L-159, takže ta symbolika tu je zjevná. Navíc většina kontingentu je složená z příslušníků buď přímo letky, nebo alespoň 21. základny letectva v Čáslavi,“ poznamenal k výběru názvu velitel Zdeněk P.

Český kemp na letecké základně Balád
Zdroj: Karel Čapek/ČTK

Česká republika má v Iráku třicetičlenný tým, ve kterém jsou pomocní piloti, pozemní personál, vojenští policisté, kteří zajišťují ochranu jednotky, nebo logistici. Část jednotky do země přijela v červnu, oficiální mise začala na začátku srpna. Nová skupina ji vystřídá v prosinci. 

Kromě leteckého poradního týmu česká armáda vyšle v nejbližších týdnech do Iráku i chirurgický tým, který bude léčit zraněné spojenecké vojáky. Chirurgický tým bude pomáhat v rámci americké polní nemocnice několik desítek kilometrů od Mosulu. V Iráku by čeští zdravotníci měli zůstat půl roku, v případě potřeby může být do země vyslána další jednotka.

V současné době je v Iráku šest bitevníků L-159, které irácká armáda využívá v boji proti islámským radikálům. Iráčané také projevili zájem o střelivo do ručních zbraní.