Otevřete své sklady s potravinami, vyzývá syrská armáda povstalce v Aleppu

Syrská armáda vyzvala povstalce bránící východní Aleppo, aby otevřeli své sklady a rozdali lidem potraviny. OSN tento týden přestala rozdělovat humanitární příděly, protože její zásoby došly. Podle zpráv Syrské organizace pro lidská práva (SOHR) začali lidé z částí východního Aleppa, kudy postupuje syrská armáda, prchat.

Za týden intenzivních bojů zemřely v Aleppu podle SOHR desítky lidí. Armáda tento týden prolomila obranu ve čtvrti Masákin Hanánú v severní části povstalci ovládané části města. Vojsko čtvrť bombarduje a civilisté začali prchat směrem na jih.

„Hledáme pro ně neobydlené domy, abychom je mohli ubytovat,“ řekl člen správy čtvrti Masákin Hanánú. Povstalci právě tuto část Aleppa obsadili jako první před čtyřmi lety. Město je od roku 2012 rozděleno na východní, povstalci kontrolovanou část, a na část západní, kterou má pod kontrolou vláda. Cílem současných bojů je vytlačit obránce východních čtvrtí a město sjednotit pod kontrolou vlády.

Ramí Abdar Rahmán ze SOHR řekl, že libanonský Hizballáh, který bojuje na straně syrské armády, už obsadil třetinu Masákin Hanánú.

Ve východní části města je na 270 tisíc civilistů, kteří jsou několik měsíců v obležení a nyní i bez pravidelných přídělů potravin.

Kdo s kým bojuje v Sýrii?
Zdroj: CNN

Rozdejte lidem potraviny, vyzvala armáda povstalce

Syrská armáda oznámila, že povstalci mají k dispozici sklady s jídlem. Zda je tato informace pravdivá, ale není možné ověřit. „Generální velení ozbrojených sil vyzývá bojovníky ve východním Aleppu, aby otevřeli sklady a rozdali potraviny těm, kdo je potřebují,“ uvedla armáda ve svém prohlášení.

Oznámila také, že vzhledem k rychlému vývoji na bojišti začala cvičit novou jednotku dobrovolníků. „Oznamujeme, že v reakci na rychlý vývoj událostí a na podporu úspěchů ozbrojených sil byl vytvořen pátý úderný oddíl dobrovolníků.“

Povstalce armáda obvinila, že brání civilistům z východu města odejít. Armáda i Rusko v minulosti vyhlásily několik příměří a otevřely únikové trasy pro povstalce i civilisty. Povstalecké skupiny ale tvrdí, že civilisté i ozbrojenci mají strach tyto koridory použít, protože je možná čeká palba odstřelovačů nebo zatčení.