Z legendárního Nimrúdu nezbylo nic. Islamisté rozmetali paláce i okřídlené sochy

Několik dnů od osvobození starobylého iráckého města Nimrúd se dostaly na veřejnost první záběry poničených památek. Z některých soch zbyly jen sutiny. Už loni po internetu kolovalo video, na němž bojovníci IS vzácné artefakty ničí.

Irácké vládní síly osvobodily Nimrúd v neděli při mosulské ofenzivě. Město ležící na řece Tigris asi tři desítky kilometrů jižně od Mosulu bylo založeno před více než 3300 lety a stalo se centrem Asyrské říše.

Ve starověkém období se nazývalo Kalchu (Kalach), Arabové ho však později nazývali Nimrúd podle legendárního biblického lovce Nimroda. V oblasti o rozloze 3,5 kilometru čtverečních stála citadela, paláce, hrobky asyrských králů i kolosální okřídlené sochy mytologických démonů lamassu majících podobu lvů nebo býků s lidskou hlavou, vousy a rohy.

Radikálové se Nimrúdu zmocnili v červnu 2014, když táhli na Mosul. V březnu 2015 irácké úřady oznámily, že džihádisté použili k ničení památek buldozery. O měsíc později se objevilo na internetu video, na němž bojovníci rozbíjejí kladivy sochy a fresky. Zbytky památek pak vyhodili do vzduchu.

Horší než ztráta vlastního domova

„Když jste sem dříve přišli, mohli jste si představovat, jak tu vypadal život dříve, teď tu není nic,“ řekl agentuře AFP velitel jedné z milic. „Zničili to místo ze sta procent. Ztráta Nimrúdu je bolestivější než ztráta vlastního domova,“ dodal.

Organizace UNESCO označila zkázu Nimrúdu za válečný zločin. Islamisté považují předislámské umění a architekturu za modlářství. Terčem jejich řádění se už stala řada památek napříč Irákem i Sýrií.