Irácké jednotky osvobodily starověký Nimrúd. Islamisté ho decimovali dva roky

Irácké jednotky osvobodily starověké město Nimrúd, které dva roky ovládal Islámský stát. Oznámila to irácká armáda. Nimrúd leží 30 kilometrů od Mosulu. Ofenzíva proti Islámskému státu v regionu trvá už zhruba měsíc.

„Jednotky deváté divize zcela osvobodily Nimrúd a vztyčily irácké vlajky nad vládními budovami ve městě,“ uvedla armáda v prohlášení. Podle iráckého velitele bylo během bojů zabito mnoho příslušníků IS. Společně se starobylým asyrským městem osvobodili iráčtí vojáci z rukou IS také nedalekou obec Númaníja.

Nimrúd je jedním z měst, kde islamisté zničili řadu starověkých památek. Rozmlátili je buldozery a kladivy nebo přímo vyhodili do povětří. Organizace Spojených národů pro výchovu, vědu a kulturu (UNESCO) to odsoudila jako válečný zločin

Město ležící na řece Tigris se ve 13. století před naším letopočtem stalo sídlem asyrského krále Salmanassara I. Hlavní město říše z něj učinil v 9. století před naším letopočtem král Aššurnasirpal II., za jehož vlády zde vyrostly chrámy a žilo až 100 000 lidí. Kromě přepychových domů a paláců se město pyšnilo také botanickou a zoologickou zahradou.

obrázek
Zdroj: ČT24

I když se později stala hlavními centry říše jiná města, Nimrúd si ponechal svůj velký význam až do zániku Asýrie v 7. století před naším letopočtem. Ve starověkém období se město nazývalo Kalchu (Kalach), Arabové ho ale později nazývali Nimrud podle legendárního biblického lovce Nimroda.

K nejznámějším objektům v Nimrúdu patří okřídlené obří sochy mytologických démonů lamassu majících podobu lvů nebo býků s lidskou hlavou, vousy a rohy. Většinou chránily vchody do paláců a byly umísťovány u bran. Mnohatunové sochy lze spatřit i v Britském nebo Metropolitním muzeu.

Irácké jednotky se snaží dobýt Mosul od poloviny října. Poprvé do města vstoupily začátkem listopadu. Nyní ovládají jeho východní okraje. V sobotu dobyli další dvě čtvrti. Další postup je ale pomalý. Podle agentury AP ofenzívu komplikují hustěji osídlené čtvrti i odhodlání islamistů dál bojovat. Bojovníci IS navíc využívají civilisty jako lidské štíty.   

Civilisté platí během bojů o Mosul nejtvrdší daň. Z domovů zatím muselo utéct na 54 000 lidí. Norská humanitární organizace varovala, že v dobytých oblastech tisícům lidí chybí voda, potraviny, elektřina a základní zdravotní péče. Patrně 700 tisíc lidí potřebuje přístřeší, jídlo, vodu a lékaře.

Islámský stát obsadil druhé největší město Iráku v roce 2014. Vůdce IS abú Bakr Bagdádí v něm následně vyhlásil chalífát. Do operace na osvobození Mosulu, která má skoncovat s působením IS v Iráku, je nasazeno na 100 000 mužů koalice, zahrnující také kurdské a šíitské milice, podporované americkým letectvem. Všechny strany bojující o Mosul ale zároveň čelí obviněním z porušování lidských práv.