Irácké síly vytlačují IS z východního Mosulu, lidem chybí jídlo

Irácké speciální síly čistí východní Mosul (zdroj: ČT24)

Irácké ozbrojené síly vytlačily oddíly radikálního hnutí Islámský stát (IS) už z více než třetiny východní části Mosulu. Ze západu se k baště teroristů z IS blíží šíitské milice. V oblasti ale stále chybí humanitární pomoc. Stovky osvobozených civilistů mají nedostatek potravin i lékařské péče. Oddíly iráckých šíitů také podle irácké televize ovládly leteckou základnu ležící západně od Mosulu.

Irácké speciální síly vstoupily začátkem měsíce na východní mosulské předměstí. Postupují pomalu, protože se obávají obětí mezi civilisty. Radikálové dle dostupných informací používají místní obyvatele jako lidské štíty.

Bylo překvapivé, že irácké síly postupovaly ze začátku velmi rychle. Očekával se větší odpor, postupně se ovšem postup zpomalil. Ukázalo se, že skutečně půjde o boj o jednotlivé ulice. Je zřejmé, že to nebude lehké vítězství, jak si někteří představovali. Každý dům může být pastí.
Jiří Šedivý
generál v záloze

Navíc se důkladně opevnili a na vojáky nastražili množství výbušnin a podnikají i sebevražedné atentáty. Přesto dostali Iráčané pod kontrolu oblast al-Zahraa ve východní části města. Ve středu se elitní jednotky posunuly dále do čtvrti Tahrír, odkud kvůli bojům utekly z domů desítky rodin.

Ve středu se ale IS snažil vrátit úder a při útoku v al-Zahraa zabil nejméně dva civilisty a dalších sedm zranil, píše CNN. Podle armády střely zabily nejméně pět dětí.

Oddíly iráckých šíitů porazily radikály z Islámského státu (IS) na letecké základně ležící západně od Mosulu. Oznámila to irácká televize. Podle zdrojů z milicí se tím pro IS zkomplikuje přístup k zásobovací trase ze Sýrie.

Mluvčí milicí Džaafar Husajní řekl, že radikálové se přesunuli ze základny Tall Afar do stejnojmenného města, které leží asi šedesát kilometrů západně od Mosulu. Šíité jsou zapojeni do osvobozovací operace Mosulu, bojují ale mimo město a ohlásili, že budou bránit radikálům prchat na západ do Sýrie. Letecká základna Tall Afar leží na hlavní silniční trase do Sýrie.

Vojáci se s místními dělí o zásoby jídla

Zásoby potravin v oblasti rychle docházejí, stovky iráckých civilistů v úterý v osvobozených obvodech čekaly ve frontách na jídlo.  Vojáci se snaží s místními dělit. „Je to pro nás problém, protože pro ně nemáme dost jídla. Čekáme, až nám další potraviny pošle vláda,“ podotkl jeden z iráckých důstojníků.

Dobrovolníci si přímo v Mosulu otevřeli provizorní kliniku. Pro válkou zasažené civilisty představují nejlepší možnost v okolí. „Dostali jsme se do nepříjemných situací, kdy tady na nás hodně stříleli. Takže dělat tuhle práci s sebou nese velkou dávku adrenalinu, ale je to nic proti tomu, když dostaneme nějaké dobré zprávy,“ konstatoval bývalý americký voják Pete Reed.

Uprchlíci z Mosulu
Zdroj: Reuters/Stringer

Místní obyvatelé si pomoc od armády a dobrovolníků pochvalují. „Situace byla hodně špatná, bylo to složité, měli jsme málo jídla, žádnou práci. Všichni jsme byli unavení. Díky Bohu se zdá, že se to zlepší,“ Iráčan Abu Yasin.

Celkem v okolí Mosulu bojuje na 100 tisíc iráckých vojáků, příslušníků bezpečnostních složek, kurdských pešmergů a milic. Ze vzduchu Iráčanům pomáhá mezinárodní koalice v čele se Spojenými státy. Nejkomplexnější vojenská operace za posledních deset let už trvá čtyři týdny.