Zéland po otřesech: Sesuvy půdy odstřihly tisíce lidí z míst poblíž epicentra

Po silném zemětřesení zůstávají tisíce lidí odříznuty od silnic vedoucích z novozélandských regionů Hunurui a Kaikoura. Většinu komunikací tam zatarasily sesuvy půdy – vláda tak k evakuaci osob včetně řady turistů musela nasadit helikoptéry.

Tichomořské souostroví je už několik desítek hodin v napětí – další série otřesů totiž podle expertů může udeřit kdykoliv. Jednu věc lze říct zcela jistě – v dané oblasti přijde v dohledné době další zemětřesení, uvádí novozélandský server GeNet – hlavní zdroj geologických dat a varovných oznámení.

První otřesy o síle 7,8 stupně Richterovy stupnice udeřily na jižní ostrov v neděli a například zmíněné město Kaikoura ležící nedaleko epicentra odřízly od zbytku ostrova. Místo známé hlavně pozorováním velryb leží dvě a půl hodiny jízdy severně od Christchurchu – místa, které si s podobným osudem užilo své.

V únoru 2011 zde zemětřesení ve velmi nízké hloubce pod zemí zpustošilo celé město. S následky se přitom město vypořádává dodnes – třeba místní katedrála stále není kompletně opravená.

Zatím se daří evakuovat z Kaikoury jen asi 140 lidí, uvedl premiér John Key. Ti ostatní si zatím pomáhají, jak mohou. Třeba místní maorské kmeny poskytly dočasné zázemí zhruba 500 lidí a další 200 zřejmě přijmou během úterního večera.

„V časech krize je naší rolí pečovat o lidi – bez ohledu na to, kdo jsou,“ řekl obyvatel Kaikoury Julian Wilcox. Jeho kmen Ngai Tahu provozuje stejnojmennou rybářskou firmu a se svou obživou se neváhá podělit: dosud daroval lidem na 400 humrů a během úterý plánuje rozdat jednou tolik.

Události: Zemětřesení na Novém Zélandu (zdroj: ČT24)

Pobřežní oblast kolem Kaikoury postihlo od pondělka kolem 100 tisíc případů sesuvu půdy. Řada místních silnic je tak mimo provoz a úřady zatím nechtějí odhadovat, jak dlouho odklízení potrvá. I vzhledem k faktu, že každým okamžikem mohou přijít další otřesy.

BEZ KOMENTÁŘE: Zemětřesení na Novém Zélandu (zdroj: ČT24)

V řadě míst už se ale od pondělí podařilo alespoň obnovit dodávky elektřiny a telefonní signál. Potrvá nějaký čas, než dáme věci do normálu. To nejnutnější je ale otázkou hodin, dodal premiér. Do oblasti vláda povolala záchranné a pátrací týmy, geology i stavební techniky.

Země se navíc potýká se silnými dešti, které následky zemětřesení ještě zhoršují. Podle meteorologů se nicméně samotná Kaikoura nejtěžším průtržím vyhnula.

Zemětřesení na Novém Zélandu
Zdroj: CNN

Po silných otřesech, při nichž zemřeli nejméně dva lidé, zasáhly v pondělí Nový Zéland následné otřesy o síle 6,2 stupně. Otřesy byly cítit po celé zemi od Aucklandu na severu země až po Dunedin na jihu.

Nový Zéland leží v oblasti takzvaného Ohnivého kruhu v Tichém oceánu, zemětřesení jsou tam častá. Zatím poslední o síle 7,1 stupně postihlo ostrovy počátkem září. Téměř čtyřistatisícový Christchurch zasáhlo silné zemětřesení i letos v únoru, několik lidí při něm bylo zraněno.