Robot právník pomáhá lidem od pokut. Zdarma a úspěšně

Horizont ČT24: Virtuální právník lidem pomáhá od pokut (zdroj: ČT24)

Zpožděný let nebo pokuta za parkování? Díky nápadu mladého studenta se lidé už několik měsíců mohou obracet zdarma na virtuálního právníka, který jim v řešení těchto situací pomáhá. Projekt DoNotPay spustil v Londýně koncem loňského roku student univerzity ve Stanfordu. Od března pak funguje i v New Yorku.

Devatenáctiletý Joshua Browder chtěl pomoci hlavně těm, kteří právníka potřebují, ale nemají na něj peníze. Program vymyslel v 18 letech.

„Založil jsem to jako zkušební projekt, ale po devíti měsících je celková hodnota odvolaných pokut několik milionů dolarů a ve více než 180 tisících případů jsme v odvolání proti pokutě uspěli,“ říká zakladatel automatického právníka DoNotPay Joshua Browder.

Automat se odvolá za vás

Robot právník funguje na principu chatu. Zjistí, jestli je důvodem pokuty špatné značení, či něco jiného. Žádost pak doplní fotkou z Google Street View. „Jakmile to rozpozná váš problém, řekne si to o vaše detaily a z nich vytvoří odvolání. To pak můžete rovnou poslat úřadům,“ uvedl Browder.

S podobnými automaty experimentují i některé zavedené právnické firmy. „Náš pohled na automatické právníky je takový, že nám to odnímá břímě toho, čemu říkáme základní věci, nezábavné případy, a právníkům to tak dovoluje soustředit se na to, k čemu jsou vyškoleni,“ uvedl právník Edward Chan.

O svou práci se právní experti bát zatím nemusejí. „Myslím, že můj robot nebude v nejbližší době hájit případy u nejvyššího soudu, ale právo, to jsou také informace a pravidla, a na to je technologie perfektní,“ uvedl Browder, který by měl jednou rád robotickou právní kancelář.