Londýn vzpomíná na válečné veterány. Ve slavném pochodu šli poprvé i Češi

Poprvé za 95 let existence pochodu na památku padlých v Londýně se ho zúčastnili i čeští veteráni, kteří bojovali po boku Britů. Na akci nechyběla ani britská královna Alžběta II. Pochod se uskutečnil za přísných bezpečnostních opatření a živě ho vysílala i televize BBC.

Pochod se v Londýně každoročně koná v rámci Dne válečných vysloužilců (Remembrance Sunday). Vedle veteránů se ho zúčastnili i členové královské rodiny a vrcholní političtí představitelé včetně bývalých britských premiérů. Centrem události byl monolit v ulici Whitehall, který připomíná padlé z obou světových válek.

Královna Alžběta II. k památníku položila věnec rudých vlčích máků. Památku padlých pak spolu se všemi účastníky piety uctila minutou ticha. Centrem města poté prošlo osm tisíc příslušníků britské armády, mezi nimiž bylo letos poprvé i dvacet Čechů.

Podle informace Českého rozhlasu se Čechoslováci, kteří po roce 1948 zůstali v Británii, průvodu veteránů centrem Londýna už v minulých letech účastnili, ale jen jako jednotlivci. Tentokrát veteráni z Česka jménem Československé obce legionářské kontaktovali organizátory vzpomínkových akcí a do slavnostního pochodu se poprvé zařadili jako skupina. 

Čeští veteráni se v Londýně poprvé zúčastnili pochodu na památku padlých (zdroj: ČT24)

Podle místopředsedy Československé obce legionářské Jindřicha Sitty není jednoduché se do pochodu dostat. Dosud měla tu příležitost jen polská armáda. „Požádali jsme o to poprvé a dostali jsme prostor jít. Cítíme to jako velkou odpovědnost,“ řekl ČT.

„Pochod je zvlášť určený Britům a členům Společenství národů, ale ve výjimečných případech, jako je ten polský a u Čechoslováků, to reflektujeme tím, že s námi pochodují. Samozřejmě, když je tam jasný důkaz spolupráce,“ řekl České televizi Bob Gamble z Britské královské legie.

Účastník bojů v Dunkerque Josef Švarc
Zdroj: ČT24

V pochodu tak poprvé šel i devadesátiletý Josef Švarc, který s dělostřelectvem pomáhal osvobozovat Francii. Kromě českých válečných veteránů přijeli do Londýna i jejich příbuzní. Eva Armeanová z Kladna chtěla připomenout svého strýce Josefa Koukala, který patřil k deseti nejlepším pilotům v bitvě o Británii.

Zástupkyně Československé obce legionářské Milena Kolaříková zase přivezla desítky křížků s vlčími máky za padlé československé vojáky. Umístila je k ostatním padlým z 1. a 2. světové války, kteří jsou ve Westminsterském opatství.

Letošní oslavy jsou v Británii ve znamení výročí bitvy na Sommě z listopadu 1916, která byla jednou z nejkrvavějších operací první světové války. Jen první den bitvy východně od severofrancouzského Amiensu zahynulo 60 000 britských vojáků.

Vydáno pod