Clintonová s Trumpem skončila: „Ať si říká, co chce“

Demokratická kandidátka na post šéfa Bílého domu Hillary Clintonová řekla, že ji nadále nezajímá, co Trump říká. Místo toho se bude soustředit na klíčová témata své kampaně. „Debatovala jsem s ním (v duelech) 4,5 hodiny a už nebudu přemýšlet o tom, jak reagovat,“ sdělila Clintonová, která vyzvala Američany, aby se sjednotili. Podle posledního průzkumu ABC News vede nad Trumpem o 12 procentních bodů.

Trump během sobotního projevu v Gettysburgu slíbil bojovat proti korupci a mocenským strukturám a prohlásil, že bude po volbách žalovat všechny ženy, které ho viní ze sexuálního obtěžování. Podle něj jde o výmysly a za ženami stojí právě tým kolem Clintonové. 

Demokratka nyní oznámila, že se hodlá soustředit na podporu zákonodárců z její strany před volbami do Kongresu, které také proběhnou 8. listopadu. „Může si říkat, co chce, ať si vede svou kampaň, jak chce,“ podotkla bývalá první dáma. „Je na americkém lidu, aby si vybral mezi tím, co nabízí on, a co nabízíme my,“ dodala.

Během projevu v Pittsburghu vyzvala Američany, aby se sjednotili. „Potřebují prezidenta, který se o ně stará, bude jim naslouchat. A já bych chtěla být takovou prezidentkou,“ konstatovala exministryně zahraničí.

Clintonová podle posledního průzkumu s převahou vede

Podle nejnovějšího průzkumu televize ABC News podporuje Clintonovou 50 procent pravděpodobných voličů a její náskok před Trumpem je 12 procentních bodů. Trumpa by volilo 38 procent Američanů rozhodnutých jít hlasovat. Dalších pět procent podporuje kandidáta libertariánů Garyho Johnsona a dvě procenta Jill Steinovou, kandidátku Strany zelených.

Mezi ženami má Clintonová náskok před Trumpem 20 procentních bodů a mezi muži tři procentní body. Nejvyšší je její náskok u voličů s vysokoškolským vzděláním. Trumpovou nejsilnější skupinou jsou běloši bez vysokoškolského vzdělání.

Průzkum ABC News se uskutečnil od 20. do 22. října. Zahrnuje 874 pravděpodobných voličů. Statistická chyba je plus nebo minus 3,5 procentního bodu. Američané budou nového prezidenta vybírat 8. listopadu. Volit budou nejen hlavu státu, ale také novou Sněmovnu reprezentantů, třetinu Senátu a více než desítku guvernérů.