Venezuelského prezidenta Madura podržely úřady, zastavily jeho odvolání

Venezuelská volební komise pozastavila proces odvolání prezidenta Nicoláse Madura. Úřad se odkazuje na rozhodnutí soudu, který ve čtyřech státech zrušil shromažďování potřebných podpisů. Do další fáze měl přitom komplikovaný proces odvolání nepopulárního prezidenta vstoupit už příští týden.

Komise sdělila, že další shromažďování podpisů je zastaveno. Vládnoucí socialisté ve čtvrtek oznámili, že regionální soudy v nejméně čtyřech státech našly v procesu shromažďování podpisů podvody. Opozice označila rozhodnutí za nedemokratické.

Prezident Maduro, který nastoupil do nejvyššího úřadu po smrti prezidenta Huga Cháveze v roce 2013, se potýká s prudkým propadem popularity, který se zastavil zhruba na dvaceti procentech. V důsledku hospodářské krize země pociťuje nedostatek potravin a zápasí s astronomickou inflací.

Socialisté se drží u moci za každou cenu, stěžuje si opozice

Opozice venezuelské úřady a justici trvale viní z toho, že porušují demokratické principy a umožňují Madurovi držet se u moci navzdory neoblibě u obyvatel a devastujícímu přístupu k domácí ekonomice. Zdržovací taktika je podle opozice motivována snahou odložit referendum až na příští rok.

Protivládní protesty ve Venezuele
Zdroj: Carlos Garcia Rawlins/Reuters

Pokud se totiž referendum uskuteční až po 10. lednu, nebudou následovat předčasné volby, ani když bude Maduro odvolán. Do čela země se dostane dosavadní socialistický viceprezident Aristóbulo Istúriz. Viceprezident by pak vládl do řádného konce mandátu odvolaného prezidenta.