Kvůli Chrámové hoře jde do tuhého. Izrael zmrazil vztahy s UNESCO

Události: Židovský stát přerušil spolupráci s organizací UNESCO (zdroj: ČT24)

Židovský stát pozastavil spolupráci s Organizací Spojených národů pro výchovu, vědu a kulturu (UNESCO) poté, co přijala rezoluci, ve které pomíjí židovské vazby na Chrámovou horu a Zeď nářků v Jeruzalémě a přiznává je pouze islámu. V Izraeli vyvolal návrh obrovskou vlnu pobouření a rezoluci odsoudila i sama šéfka UNESCO. Palestinské ministerstvo zahraničí ji naopak uvítalo.

Chrámová hora se měla podle židů, křesťanů i muslimů při stvoření světa vynořit z vod jako první část pevniny. Na místě stál první a pak i druhý židovský chrám, které dodnes oplakávají židé u Zdi nářků.

Sedm století po zbourání centra židovské víry Římany tu muslimští vládci postavili svou Omarovu mešitu a mešitu Al Aksá. Ty během křižácké nadvlády sloužily jako křesťanské chrámy. Právě kvůli posvátným místům v této části Jeruzaléma se před rokem rozhořela vlna násilností mezi Izraelci a Palestinci, která má již přes 250 obětí.

obrázek
Zdroj: ČT24

UNESCO nyní odhlasovalo, že celý Jeruzalém je svatý pro všechny tři víry, ale jeho srdce patří výhradně muslimům. „UNESCO vyzývá Izrael, okupační sílu, ke znovunastolení historického statu quo z doby před zářím 2000, podle které je jordánská náboženská nadace Awqaf výhradní autoritou v mešitě Al Aksá/komplexu Haram al Šaríf,“ uvádí organizace ve schválené rezoluci, kterou předložilo sedm arabských zemí.

UNESCO také odsoudilo použití síly ze strany Izraele, omezování muslimských věřících nebo archeologické práce na místě.

Po dubnovém hlasování o palestinském textu rezoluce napnul Izrael diplomatické síly a 26 zemí se tak zdrželo hlasování. I tak ale návrh podpořilo 24 zemí. Proti bylo Německo, Británie, USA, Nizozemsko, Litva a Estonsko. Naopak Rusko a Čína hlasovaly pro návrh.

UNESCO ztratilo poslední zbytky své legitimity, reagoval Netanjahu

Podle židovského státu je kritika Izraele politicky motivovaná. „Prohlásit, že Izrael nemá žádné pouto ke Chrámové hoře a Zdi nářků, je jako říct, že Čína nemá pouto k Velké čínské zdi nebo že Egypt nemá pouto k pyramidám,“ konstatoval izraelský premiér Benjamin Netanjahu s tím, že jde o „absurdní divadlo“ a „UNESCO ztratilo poslední zbytky legitimity, které ještě mělo“.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu
Zdroj: Abir Sultan/Reuters

„Po ostudném rozhodnutí členů UNESCO, kteří se rozhodli popřít historii a ignorovat tisícileté židovské vazby na Jeruzalém a Chrámovou horu, jsem oznámil izraelským zástupcům UNESCO, že přerušujeme veškeré profesionální kontakty s touto mezinárodní organizací,“ uvedl izraelský ministr školství Naftali Bennett. Organizace se podle něj snaží pomáhat islámskému terorismu.

Rezoluci odsoudily také židovské organizace po celém světě, včetně Světového židovského kongresu, který to označil za „pobuřující, jednostranné rozhodnutí“. A rezoluce znepokojila i generální ředitelku UNESCO Irinu Bokovovou. „Jeruzalémské dědictví je nedělitelné, a každá z tamních komunit má právo na výslovné uznání její historie a vztahu s městem,“ uvedla Bokovová v prohlášení. 

Rezoluce podkopává cíle UNESCO, tvrdí šéfka organizace

„Popřít, zakrýt nebo vymazat některé z židovských, křesťanských a muslimských tradic narušuje integritu lokality. Je to v rozporu s důvody, které zapříčinily její zápis na Seznam světového kulturního dědictví UNESCO,“ řekla šéfka organizace. „Pokud jde o UNESCO, organizaci pro dialog a mír, brání nám to v plnění našeho poslání,“ varovala Bokovová.

Prastaré pouto židů přitom dokazuje i archeologie. „Specificky pro Jeruzalém začínají archeologické nálezy potvrzovat texty Bible kolem 8. století př. n. l. Zhruba v době židovského krále Chizkijáše,“ poznamenal ředitel Albrightova ústavu pro archeologii v Jeruzalémě Matthew Adams.

Palestina se raduje: Židovský stát dostal tvrdou lekci

Naopak Palestinci, kteří chtějí v Gaze a na západním břehu nezávislý stát, rezoluci vítají. „Myslím, že tohle hlasování je tvrdou lekcí pro Izrael a jeho mediálních postojů poté, co utratil miliony na zastavení palestinských kroků v mezinárodních organizacích,“ podotkl mluvčí palestinského ministerstva zahraničí Omar Awadalláh.

„Je to důležitá zpráva pro Izrael, že musí ukončit svou okupaci a uznat palestinský stát s Jeruzalémem jako hlavním městem a s jeho posvátnými muslimskými a křesťanskými místy,“ dodal mluvčí palestinského prezidenta Nabil Abu Rdainah.

Podobné minové pole jako Jeruzalém je celý Izrael. Země je totiž protkaná židovskými, muslimskými i křesťanskými památkami, které často stojí na jediném místě. Politické rozpory kolem nich ale vypukají jen zřídka.

Japonci neposlali UNESCO každoroční příspěvek

Postupy UNESCO se přitom nezamlouvají nejen Izraeli, ale i Japonsku, které odmítlo poslat organizaci finanční příspěvek v přepočtu 981 milionů korun za letošní rok. Podle japonského tisku je důvodem fakt, že do registru Paměť světa UNESCO byly loni zapsány dokumenty vztahující se k masakru, který v čínském městě Nanking za druhé světové války spáchali japonští vojáci.