Povstalci zřídili v Sýrii tajný nápravný tábor pro odpadlíky z IS

Rebelové ze skupiny Džajš at-Tahrír zřídili v Sýrii tajný tábor pro bývalé bojovníky Islámského státu (IS). Mezi asi 300 obyvateli zařízení jsou dezertéři i radikálové, kteří byli dopadeni. Na místě jsou mimo jiné Evropané z Francie, Nizozemska nebo Polska. Podle velitele povstalecké skupiny je cílem tábora změnit smýšlení bývalých islamistů. Píše o tom exkluzivně BBC.

Tábor leží v jedné vesnici v provincii Idlib a žijí v něm i ženy a děti. Zpravodajové BBC nemohli místo navštívit, ale získali materiál od některých lidí, kteří jsou uvnitř. Tábor poskytuje základní služby a slušné zacházení, mnozí z něj ale chtějí odejít. Ti, již se chtějí vrátit do vlasti, mohou kontaktovat velvyslanectví svých zemí.

Podle velitele Džajš at-Tahrír Muhammada Ghabího se místo zaplňuje díky ofenzivě, která je proti IS vedena s tureckou podporou na severu země. „IS se podle výpovědí zběhů rozpadá už sedm osm měsíců. Operace Štít Eufrat IS dále rozložila a rychlý postup našich jednotek vedl k jejímu rozdělení,“ řekl Ghabí.

obrázek
Zdroj: ČT24

Život v režii IS je tvrdý, řekl jeden z odpadlíků

Jedno svědectví poskytl bývalý bojovník IS označující se jménem abú Sumáil. Pochází z Nizozemska, odkud před dvěma lety odjel do Belgie a dále do Turecka. Aby oklamal tajné služby, vystupoval jako milovník večírků a oslav.

Dostat se do Sýrie podle něj bylo snazší než odjet. Zacházením, jakého se mu dostalo na území ovládaném IS, byl zklamán. „Jednali s námi velmi špatně, zejména s lidmi z ciziny. Pro nás je těžké tam žít, neodpovídá to našemu životnímu stylu, protože jsme mnohému navyklí a oni s vámi od samého počátku jednají tvrdě. Vy jim dáte k dispozici svůj život a oni se snaží nad ním získat kontrolu,“ řekl Nizozemec.

Podle informací BBC další povstalecké skupiny ve spojení s tajnými službami Británie a jiných evropských zemí budují v Sýrii další koridor, který má sloužit k nalezení a dopadení stoupenců IS.

Všichni trestu neuniknou, prohlásil velitel povstalců

V baště IS v Rakká prý začali členové IS zasílat povstalcům videa a prohlášení, aby pomohli k útěku sobě i svým rodinám. Dostat ven se zatím podařilo asi šesti cizincům, ale podle povstalců jim hrozí v Evropě vězení.

Ghabí upozornil, že se rozhodně nepodaří uniknout všem. Ti, kteří spáchali zločiny, budou souzeni podle islámského práva šaría, jež ukládá tresty podle závažnosti zločinu, sdělil velitel.

Kdo s kým bojuje v Sýrii?
Zdroj: CNN