Studie: IS v Evropě verbuje bývalé vězně, jsou ideálními bojovníky

Islámský stát získává v Evropě nové bojovníky z řad bývalých vězňů. Dříve odsouzení násilníci mají pro IS tu výhodu, že často umějí zacházet se zbraněmi a nejsou podezřelí z terorismu. Bývalí vězni tvoří odhadem téměř 60 procent džihádistů v Evropě. Uvádí to studie britského Mezinárodního centra pro zkoumání radikalizace a politického násilí (ICSR).

Například Al-Káida se snaží pomocí islamistických tezí získat na svou stranu studenty, intelektuály a další do té doby nenásilné jednotlivce. IS se ale verbováním do svých řad od ostatních islamistických organizací odlišuje.

„Zločinci jim velmi vyhovují. Islámský stát nepožaduje žádný velký intelekt. Nežádá vás, abyste studovali náboženství. Počíná si jako u nějaké počítačové hry,“ řekl podle agentury AP ředitel ICSR Peter Neumann. Džihádisté IS podle něj nabízejí zločincům spásu, aniž musejí měnit své chování.

Zločinecké a teroristické prostředí začíná splývat

Terorismus se z běžné kriminality i stále více financuje. Například jeden z útočníků, kteří loni v lednu postříleli desítku lidí v redakci francouzského satirického časopisu Charlie Hebdo, financoval svou násilnou činnost prodejem padělaných sportovních bot na ulicích Paříže.

„Splýváním zločineckých a teroristických prostředí se i boj proti běžné zločinnosti stává otázkou národní bezpečnosti,“ zdůraznili autoři zprávy.

obrázek
Zdroj: ČT24

Ve Španělsku zadrželi dva muže, kteří vyzývali k atentátům

Dva muže, kteří verbovali nové bojovníky IS a vyzývali k páchání atentátů, zadržela tento týden španělská policie. Jedním z nich byl Španěl marockého původu, kterého policisté zadrželi ve městě Gijón v Asturii, a druhým Maročan s trvalým pobytem v zemi, který byl zadržen v baskickém San Sebastiánu.

Oba byli podle policie klíčovými postavami v šíření propagandy Islámského státu v zemi. Zadržení zároveň rekrutovali mladé muslimy pro boj v řadách IS v Sýrii a Iráku. Oba byli velice aktivní na internetu, kde vychvalovali aktivity islamistické organizace a zveřejňovali videa jejích teroristických útoků.

Od loňského roku ve Španělsku zadrželi celkem 120 lidí podezřelých z aktivit na podporu IS. Španělští agenti údajně napomohli také k dopadení 30 dalších islamistů v několika dalších zemích.