Hurikán Matthew za sebou nechal na Haiti přes 140 mrtvých. Příští zastávka Florida

Po přechodu přes karibské ostrovy se hurikán Matthew blíží k Floridě. Opět zesílil na čtvrtou, tedy druhou nejvyšší kategorii. Na Floridě už úřady vyzvaly k evakuaci zhruba dvou milionů lidí. Jde o nejsilnější bouři v oblasti od roku 2007, kdy se regionem prohnal Felix. V Karibiku už Matthew zabil více než 140 lidí, o případných Češích v nesnázích české ministerstvo zahraničí nemá informace.

Hurikán během čtvrtka přešel přes Bahamy a vítr, který ho provázel, měl rychlost přes 200 kilometrů v hodině. Podle amerického Národního střediska pro hurikány (NHC) ovšem v posledních hodinách dosáhly jeho větry rychlosti přes 220 kilometrů v hodině.

Nyní míří nebezpečný živel k jihovýchodnímu pobřeží Spojených států a nad Floridu by měl dorazit v noci na pátek místního času.

Ve Spojených státech byly k evakuaci vyzvány dva miliony lidí, což je nejvíc od bouře Sandy v roce 2012. Úřady na Floridě nařídily evakuaci 1,5 milionu lidí z pobřežních oblastí, podle guvernéra Ricka Scotta půjde o největší evakuaci v historii státu. K evakuaci zhruba 500 tisíc lidí vyzvali v Jižní Karolíně, z toho 250 tisíc z pobřežních oblastí, a dalších 50 tisíc v Georgii.  

Přímý dopad hurikánu na pobřeží Floridy by podle guvernéra Ricka Scotta mohl vést k „masivní zkáze“ na úrovni, kterou například Miami nepamatuje od řádění hurikánu Andrew v roce 1992. Mezinárodní letiště v Miami předběžně zrušilo na 250 letů. Svědomitě se připravují také běžní obyvatelé, o čemž svědčí i prázdné regály v mnoha obchodech.

Lidé stojící ve frontě na doplnění propanbutanových lahví
Zdroj: Reuters

Nejvíc obětí je na Haiti

Podle haitského ministerstva vnitra si hurikán vyžádal životy nejméně 140 lidí. Informace z tohoto nejchudšího karibského ostrova ale stále nejsou úplné, neboť záchranáři se dosud nedostali do všech postižených oblastí. Místní úřady oznámily, že záplavy, které živel na Haiti vyvolal, vedou k opětovnému šíření cholery, dosud je podle AFP hlášeno nejméně osm případů.

Nějakou formu humanitární pomoci bude podle odhadu haitské vlády potřebovat až 350 tisíc lidí, ostrovní stát se přitom stále ještě nezotavil z katastrofálního zemětřesení z roku 2010.

Na Haiti, kde Matthew způsobil i sesuvy půdy, volební komise odložila na neděli plánované prezidentské volby. „Nedávné události učinily volbu nemožnou,“ uvedl šéf komise Léopold Berlanger. Školy a kostely, které se běžně využívají jako volební místnosti, nyní slouží jako nouzové ubytovny. Mnohé školy a kostely byly navíc zničeny.  

Úřady na Haiti tedy zatím nejsou schopné posoudit celý rozsah škod, které hurikán způsobil. Platí to především pro oblast Grand Anse na jihozápadě ostrova, která stála přesně ve směru pohybu živlu. Zničen byl klíčový most, cesty nejsou sjízdné a nefunguje telefonní spojení, uvádějí místní úřady podle BBC.

Zpravodaj BBC Toni Brown popsal, že obyvatelé, se kterými se setkal,  bojovali s následky katastrofy sami. „Nebyli tam vojáci ani policisté, kteří by jim pomohli. Dokonce i humanitární pracovníci mají problémy se v této části země pohybovat“, uvedl Brown. 

Zvláštní zástupce OSN pro Haiti Mourad Wahba informoval, že nejméně deset tisíc lidí se schovává v provizorních přístřešcích a nemocnice jsou přeplněné. Ministr vnitra Francois Anick Joseph dodal, že bylo zničeno mnoho domů, některé zcela, jiné budou potřebovat nové střechy. 

Vedle Haiti zabíjel Matthew také v sousední Dominikánské republice, odkud jsou hlášeni čtyři mrtví. Jednu oběť oznámil ostrov Svatý Vincenc a jednu také Kolumbie.

O tom, že by byli mezi postiženými hurikánem i čeští občané, nemá ministerstvo zahraničí podle mluvčí Michaely Lagronové žádné zprávy. Dobrovolně registrovaným turistům v oblasti úřad nicméně poslal varovnou SMS s telefonním číslem ambasády pro případ, že by potřebovali pomoc či informace.