Útok na humanitární konvoj: K verzi o náletu se kloní i expert OSN

Zničení humanitárního konvoje v Sýrii a smrt dvou desítek lidí způsobil nálet. Je o tom přesvědčen odborník z agentury OSN UNOSAT, který zkoumal satelitní snímky. Washington po zářijovém útoku oznámil, že odpovědnost nese Rusko. Moskva ale ukazuje prstem na rebely. Vinu odmítá i režim v Damašku. Velení syrské armády ale oznámilo, že omezí nálety na Aleppo, aby zlepšilo tamní humanitární situaci a umožnilo civilistům odejít.

Při útoku bylo zasaženo 18 z 31 kamionů s humanitární pomocí určenou 78 tisícům civilistů v obleženém městě nedaleko Aleppa. Zahynulo celkem dvacet lidí.

Podle Washingtonu veškeré informace ukazují na to, že humanitární tragédii způsobil letecký útok, což podle něj znamená, že útočit mohl jen syrský režim nebo Rusko. V době útoku nad oblastí tragédie přelétávaly dva ruské stroje, tvrdí Američané.

Velikost kráteru odpovídá leteckému úderu

K verzi o leteckém úderu se přiklání i Lars Bromley z agentury OSN UNOSAT. Z analýz satelitních záběrů podle něj vyplývá, že „to byl nálet“. „Myslím, že to potvrdilo také mnoho jiných zdrojů,“ podotkl Bromley.

„Při leteckých úderech se obvykle zkoumá velikost kráteru a jeho typ,“ řekl odborník s tím, že   obří kráter na zemi byl způsoben „téměř jistě“ náletem, nikoli dělostřelectvem nebo minomety.

Kamiony s humanitární pomocí po útoku
Zdroj: Reuters

Damašek i Moskva vinu odmítají. Rusko nejprve tvrdilo, že se možná nákladní vozy ani nedostaly do palby, ale že kvůli nějakému incidentu na zemi začaly hořet.

Ruské ministerstvo obrany později oznámilo, že útok provedla syrská opozice z automobilu vybaveného těžkým dělem. Podle ruských agentur bylo možné detaily zjistit díky snímkům pořízeným bezpilotními letadly.

Generální tajemník OSN Pan Ki-mun minulý týden oznámil, že OSN nechá incident vyšetřit. O tragédii se zatím zmiňuje pouze jako o „útoku“.  Agentura UNOSAT, která  zkoumá pouze komerčně dostupné satelitní snímky, je připravena poskytnout výsledky svých analýz vyšetřovatelům. „Naše snímky jsou čas od času používány k informování členů Rady bezpečnosti,“ prohlásil manažer Einar Bjørgo.

Zničené dodávky humanitární pomoci
Zdroj: Reuters

Moskvu s Washingtonem chce usmířit Erdogan

Útok na konvoj byl poslední ranou příměří, které Rusko s USA dojednaly pro Sýrii 9. září. Právě 19. září syrská armáda klid zbraní vypověděla a začalo se znovu bojovat. Rusko-americká roztržka tento týden vyústila v přerušení bilaterálních jednání o obnově příměří.

S novou iniciativou obnovit klid zbraní nyní přichází turecký prezident Recep Tayyip Erdogan, který chce oslovit Washington i Moskvu. O bezvýchodné situaci mají v Berlíně jednat i zástupci Británie, Francie, Německa a Itálie spolu s Američany.

Nejtěžší boje probíhají v Aleppu, kde strádá na čtvrt milionu civilistů uvázlých v obléhané části města, kterou ovládají povstalci. Podle OSN chce odejít až polovina obyvatel. „Po úspěšných armádních operacích v Aleppu a po přerušení všech zásobovacích tras teroristů se velení rozhodlo omezit počet leteckých a dělostřeleckých útoků na pozice teroristů,“ uvedlo armádní velení. Za „teroristy“ jsou v prohlášeních Damašku označováni odpůrci syrského režimu.

V posledních týdnech ve městě zemřely stovky civilistů. Humanitární pomoc v kamionech se stále nedostává na místo určení, přičemž ve městě chybí zásoby zdravotnických potřeb, léků i personálu, který by pomohl stovkám zraněných.

Dva kilometry pro vodu, lidé pálí i plasty

Humanitární pracovníci ale oznámili, že rozdali asi 14 tisíc potravinových balíčků pro děti mladší šesti let. Protože je málo plynu na vaření, rodiny prý mají problém něco připravit. Civilisté údajně pálí cokoli, co hoří, včetně plastu. Voda se někdy donáší až z dvoukilometrové vzdálenosti. V rodinách podle OSN přibývá konfliktů a ženy často viní muže, že se rozhodli zůstat ve městě a nevyužili možnosti odejít.

Intenzivně se válčí rovněž u syrsko-turecké hranice. Na vesnici, kterou kontrolují radikálové z Islámského státu (IS), útočí turecká letadla a stroje mezinárodní koalice vedené USA. Podle organizace syrských ochránců lidských práv (SOHR) tam zemřelo 19 civilistů. Cílem těchto útoků je podle agentury Reuters vytlačit IS od hranice, zejména z města Al-Báb.

Kdo s kým bojuje v Sýrii?
Zdroj: CNN