Orbán chce vznik „obřího uprchlického města“ v Libyi, Francie nechá uzavřít Džungli

Na pobřeží Libye by mělo vzniknout „obří uprchlické město“, v němž by se vyřizovaly žádosti o azyl podané africkými běženci, navrhl maďarský premiér Viktor Orbán, který žádá Západ, aby zrušil zbrojní embargo vůči Libyi, spojil se s novou vládou a podpořil „libyjskou armádu bojující za osvobození“. Francouzský prezident Francois Hollande mezitím odhalil plán na uzavření tábora „Džungle“ v Calais. Devět tisíc běženců přesune do přijímacích center po celé Francii.

Orbán už dříve hovořil o tom, že by ilegální imigranti měli být deportováni z Evropy, nejlépe někam na sever Afriky. Ve Vídni prohlásil, že Evropa musí dostat své vnější hranice zcela pod kontrolu, a to včetně té u Středozemního moře, kde hraje klíčovou roli právě Libye.

Podle Orbána by se měl Západ zasadit o to, aby Libye, kde proti sobě po pádu Kaddáfího režimu válčí nejrůznější frakce, zůstala celistvá. Pro začátek by měl zrušit zbrojní embargo a začít spolupracovat s tamní vládou národní jednoty, než migrační vlna na jaře opět posílí.

Podle předsedy maďarské vlády by měla Unie podobnou migrační dohodu, jakou má už s Tureckem, uzavřít i s Egyptem. Tam je teď podle Orbána asi 5,5 milionu uprchlíků, a pokud Brusel s Káhirou neuzavře dohodu, „můžeme se odtud dočkat překvapení“, citovala premiéra agentura MTI.

Boje v Libyi
Zdroj: Ismail Zitouny/Reuters

Maďarský premiér vyvolal velké kontroverze už kvůli vybudování plotů na jižní hranici Maďarska. Jeho vláda také popudila Brusel vypsáním referenda, v němž se mají maďarští voliči 2. října vyjádřit k povinným kvótám na přerozdělení migrantů mezi členské země EU.

Plán schválený loni v září na úrovni unijních ministrů vnitra považuje Budapešť za porušení své národní svrchovanosti. V prosinci podala na toto unijní rozhodnutí stížnost k Soudnímu dvoru EU. Podobně se zachovalo i Slovensko. Povinné kvóty přitom odsuzují rovněž další státy Visegrádské čtyřky včetně Česka.

Slavný francouzský tábor na divoko zřejmě skončí

Ve Francii se mezitím zrodil plán na uzavření nechvalně proslulého divokého tábora „Džungle“ v Calais. Ten se stal symbolem evropského nezdaru, pokud jde o vypořádání se s masivním přívalem běženců. Polovina tábora byla už v tomto roce vyklizena.

Francouzský prezident dlouhodobě čelil vlně kritiky, že vedení země není schopné něco udělat s nepřijatelnými podmínkami, jež v Calais panují.

Hollande nyní oznámil, že chce přesunout zbývajících devět tisíc utečenců z Džungle do středisek po celé zemi, přičemž tito lidé dostanou čtyři měsíce na to, aby ve Francii požádali o azyl. „Ve Francii by neměl být žádný tábor,“ konstatoval Hollande.

Poblíž tábora dochází k napjatým situacím, jak se migranti snaží dostat do kamionů mířících do Británie. Dochází k potyčkám mezi běženci a řidiči nebo policií na straně druhé. Britové proto u Džungle staví protiuprchlickou zeď.