Rosetta na sebevražedné misi: Těsně před řízeným pádem vyfotí svou kometu

Po dvanácti letech a šesti miliardách nalétaných kilometrů skončí příští týden mise sondy Rosetta. Vědci z Evropské kosmické agentury ji nechají kontrolovaně spadnout na kometu Churyumov-Gerasimenko, kterou obíhala poslední dva roky. Během pádu sonda pořídí detailní fotografie povrchu komety, které by jinak nebylo možné získat.

Rosetta je jedinou sondou vyslanou člověkem, která obíhá kolem komety. Společně s modulem Philae, který dokonce na ledovém tělese Churyumov-Gerasimenko přistál, pomáhá vědcům zlepšit představu o vzniku sluneční soustavy. Její mise definitivně skončí 30. září, kdy se zřítí na povrch komety.

„Naši vědci diskutovali o možnosti pokračovat v misi, nicméně nakonec došli k závěru, že z blízkého průletu kolem povrchu mohou získat cenné informace. Například fotografie v bezprecedentně vysokém rozlišení nebo analýzu plynů,“ říká vedoucí misí ESA Rolf Densing.

Mise Rosetty skončí pádem na kometu (zdroj: ČT24)

Vědci let Rosetty hodnotí jako historický úspěch, přestože stokilový přistávací modul Philae pracoval jen asi 60 hodin. Přistál totiž do stínu a tím pádem nemohl dostatečně dobíjet baterie.

„Abyste se tam dostali, musíte počítat s deseti lety příprav. Pak deset let cesty ve velmi náročném prostředí. To jsou opravdu technologické úspěchy, kterým bych dříve ani neuvěřil. Teď už je všechno otázkou vědy. Jsme v situaci, kdy Philae nekomunikuje. Už je příliš daleko od Slunce a není šance, že by ještě mohl dobít své baterie,“ dodává ředitel ESA Johann-Dietrich Wörner.

Zřícením sondy práce vědců nekončí. Získaná data budou ještě roky analyzovat. Už teď je jasné, že Rosetta a Philae objevily organické sloučeniny podporující teorii, že právě komety dodaly základní stavební kameny pro vznik života na Zemi.